PREMA DJELIMA SALINGERA I KOLTÈSA

'Ma and Al' premijerno u Teatru &TD

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 16:52
  • Objavljeno 15.12.2009 u 14:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstava 'Ma And Al', nastala prema motivima tekstova Bernard-Marie Koltèsa i J. D. Salingera, u režiji Ivice Buljana, bit će premijerno izvedena 19. prosinca u 20 sati u Teatru &TD

 Kazalište Hotel Bulić

Kazalište Hotel Bulić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstava je nastala u produkciji kazališta Hotel Bulić Zagreb, u suradnji s Mini teatrom iz Ljubljane. Riječ je o derivatu tekstova J. D. Salingera i Bernard-Marie Koltèsa u kojima pasionirani čitatelj može prepoznati roditeljski par iz disfunkcionalne obitelji Glass. Prostor je opremljen fragmentarnim rekvizitima, i postaje scenom realnog oslovljavanja prisutnih gledatelja koje se individualno kontaktira, moli za pomoć i uvlači u zaigranu histeriju glumaca koji izmjenično igraju likove iz novele i kazališnog komada.

Granica između realnog i fiktivnog doživljaja postaje neodređena, dio izdvojen iz 'izvornog' djela vrijedi kao cjelina. Pars pro toto tri odvojena monologa-performansa simbolički predstavljaju novi fikcionalni svijet koji se ističe i zaposjeda kao realan i kao nastavak kazališnog i književnog prostora. Pozornica se sastoji od 'otoka' koji su obilježeni svjetlom i predmetima.

Teme poput smrti djeteta, raspada porodice, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, nemogućnosti komunikacije između djece i roditelja, moći i osamljivanja, organiziraju logiku scenske montaže.

Usprkos fragmentiranju, fabule se pripovijedaju u osnovnim crtama, povremeno kao u epskom teatru glumci na trenutak 'izlaze' iz predstavljanja i ponašaju se kao gledatelji zajedno s drugim gledateljima.

U predstavi glume Senka Bulić i Marko Mandić. Nakon premijere, reprizna izvedba na rasporedu je 20. prosinca.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi