TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Lude devedesete' ne zvuče dobro ni kao naslov, a nisu se baš iskazale ni kao serija

  • 18.02.2023 u 20:29

  • Bionic
    Reading

    Ima tu neke kemije, nostalgije i snažnih likova koji nikada neće zakazati, ali sve u svemu, nastavak 'Ludih sedamdesetih' nije nešto zbog čega treba odmah pohrliti na Netflix

    Ako se sjećate imena Eric Forman (ali ne onaj iz 'Housea'), Donna Pinciotti, Red Forman, Kitty Forman i da sad ne nabrajam cijelu ekipu - onda ste sigurno gledali, a možda i voljeli sitcom 'Lude sedamdesete' (That 70s Show'). Osim što je poznata po tome što je praktički stvorila Milu Kunis i Ashtona Kutschera, serija je bila doista simpatična, s neupadljivim, ali originalnim i svježim humorom istih autora (bračni par Bonnie i Terry Turner) koji su stvarali i 'Treći kamenčić od Sunca'. Kroz osam sezona izvrsno ju je progurao ansambl mladih glumaca koji su igrali ekipu iz podruma Erica Formana, a još su jači bili stariji glumci - Ericovi roditelji Kitty Forman (Debra Jo Rupp) i Red Forman (Kurtwood Smith).

    Serija je s emitiranjem završila prije sedamnaest godina, a ovih dana na Netflixu se pojavio i njezin spin-off ili, preciznije rečeno, nastavak. Petnaest godina nakon zadnjih događaja u 'Ludim sedamdesetima', kći Erica i Donne, glavnog ljubavnog para među tinejdžerima iz originalne serije - Leia Forman (Callie Haverda) dolazi svojima djedu i baki, Redu i Kitty, provesti ljetne praznike 1995. Ondje se sprijateljuje s lokalnim tinejdžerima, s njima provodi vrijeme u podrumu u kojem se sa svojim frendovima družio i njezin ćaća, a zaljubljuje se i u prvog susjeda, sina drugog ljubavnog para iz izvorne serije, upravo onog koji glume Ashton K. i Mila K.

    Netko s Netflixa je, dakle, odlučio omastiti brk na nostalgiji. I pritom se baš poigrao naredbama copy i paste.

    Foršpan za 'Lude devedesete' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    Nemojte me krivo shvatiti. Nisam otporna na nostalgiju i uvijek mi srce malo zapjeva kada čujem za uskrsnuće ili preradu neke starije i drage mi serije, ali ja sam samo jedna obična gledateljica. Od producenata i inih televizionara, međutim, očekuje se malo više mudrosti i vizije, pa tako i svijest o tome da takvi rebootovi rijetko uspijevaju. Ima iznimaka, naravno da ima iznimaka, ali iznimke u spin-offovima i nastavcima popularnih humorističnih serija (svi koji ih spominju uvijek će prvo graknuti: 'Frasier!') obično su one u koje je uložen golem trud i kreativna energija da bi se zapravo snimila jedna potpuno druga i drugačija serija, potpuno odvojena i neovisna od one iz koje je nastala.

    'That 90s Show' na Netflixu NIJE takva serija i u nju nije uloženo onoliko kreativne energije koliko bi bilo potrebno da ne djeluje kao (blijeda) kopija i kalkulirano igranje na gledateljsku nostalgiju. A to onda donosi serije kao što je bio nastavak 'Murphy Brown' (solidan, ali kratkog daha) ili 'Will & Grace' (i više nego solidan, ali posve nezanimljiv mlađoj publici).

    Foršpan za 'Lude sedamdesete' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    U 'Ludim devedesetima' (kako bi valjda, analogno s izvornom serijom, glasio prijevod naslova) ništa nije novo osim tinejdžera i njihovih doslovnih identiteta, a u preradi tih doslovnih identiteta u nove likove također nema mnogo toga novog, osim što su restilizirani u duhu devedesetih, američke mode i pop-kulture toga razdoblja. Pritom valja dodati i napomenu koja se tiče domaće i europske publike, a koja glasi da u sjećanjima nas koji smo devedesetih bili tinejdžeri ili u ranim dvadesetima - 'lude devedesete' zvuče bizarno i cinično. No hajde. S tim Ameri koji su snimili seriju fakat nisu morali računati.

    Leia, Gwen, Jay, Ozzie i ostali iz 'Ludih devedesetih' nisu sami po sebi loši likovi, ali u silnoj potrebi da ih se učini barem jednako zabavnim likovima kao što su bili Eric, Donna, Jackie, Fez i ostali - serija stalno priziva usporedbu i u toj usporedbi nova ekipa nužno izvlači kraći kraj. Ishod i ne može biti drugačiji kada igraš na nostalgiju. I iako neki likovi i dalje udaraju istom snagom, humorom i autentičnosti - kao što je to i u novoj seriji s Redom, Kitty i Leom - i dalje ostaje činjenica da ova serija nije bila naročito potrebna i da bi bilo bolje da je Netflix snimio nešto novije i bolje. No zicer je zicer. Barem za jednu ili dvije sezone.

    Nakon toga ovoj seriji prognoziram samo zaborav.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.