STRAH OD VANDALIZMA

London nije dovoljno siguran za Da Vincija

25.07.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Da Vincijeva slika 'Dama s hermelinom', koju po važnosti uspoređuju s 'Mona Lisom', trebala bi biti izložena u Londonu u studenome ove godine, ali zbog sumnje u sigurnost izložbenog prostora Nacionalne galerije izlaganje je dovedeno u pitanje

Nakon što je prije nekoliko mjeseci uzrokovala probleme oko transporta, Da Vincijeva dama ponovno diže prašinu.

Čuveni portret Cecilije Gallerani trebao je biti izložen u Londonu od studenoga sve do veljače 2012. u okviru izložbe posvećene Da Vinciju. Iako je Nacionalna galerija zbog najavljene izložbe uvela posebne mjere za posjetitelje ograničivši njihov broj i plativši dodatno osiguranje, vlasnici remek-djela sumnjaju u sigurnost prostora.

Nakon što su nedavno vandali nanijeli značajnu štetu dvjema Poussinovim slikama u Nacionalnoj galeriji te ih zalili crvenom bojom, poljski princ Adam Karol Czartoryski strahuje za svoje djelo.

Olga Jaros
iz fondacije Czartoryski kazala je da u svjetlu nedavnih događaja u Nacionalnoj galeriji još razmatraju posudbu Da Vincijeve dame. Britanski mediji slučaj nazivaju velikom sramotom za London, jer u katalogu izložbe stoji i 'Dama s hermelinom' te je već izazvala velik interes javnosti.