INSTALACIJA U TATEU

London dobio knjižnicu koja slavi utjecaj imigranata na britansku kulturu

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 24.04.2019 15:51
  • Objavljeno 24.04.2019 u 13:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Instalacija 'Britanska knjižnica' britansko-nigerijskog umjetnika Yinke Shonibare predstavlja utjecaj imigracija i imigranata na britansku kulturu, a može se vidjeti u londonskom Tate Modernu.

Djelo je sastavljeno od 6328 knjiga postavljenih u redovima na policama. Na njih 2700 ispisana su imena prve i druge generacije imigranata koji su dali značajan doprinos britanskoj kulturi i povijesti, kako onih vrlo slavnih, tako i manje poznatih.

  • +3

The British Library, Yinka Shonibare

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tu su, primjerice, Hans Holbein, uz Dürera najznačajniji njemački renesansni slikar koji se 1526. preselio u Londoni glumica Helen Mirren, čiji je otac Vasilij Mironov bio Rus. Knjige na kojima još nema imena sugeriraju da će nove generacije imigranata u Velikoj Britaniji ispričati nove, vlastite priče.

Važan segment instalacije je web stranica kojoj se može pristupiti na tabletima postavljenima u sam prostor. Na njoj su najnoviji materijali koje je odabrao umjetnik, a koji nude razne poglede na pitanja imigracije. Posjettielji mogu naučiti više o ljudima čija su imena na knjigama, a slobodni su ostaviti i vlastiti komentar. 

Yinka Shonibare rođen je u Londonu u kojemu živi i u kojemu je studirao. Odrastao je u Nigeriji, u Lagosu. Dvojni britansko-nigerijski identitet nadahnuće je mnogim njegovim dosadašnjim djelima, koja istražuju pitanja kolonijalizma u suvremenom globalizacijskom kontekstu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!