LJUDI&ARHITEKTURA

Leo Modrčin osmišljava nastup na Venecijanskom bijenalu

01.03.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture imenovalo je arhitekta i docenta na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lea Modrčina za povjerenika hrvatske izložbe na 12. venecijanskom bijenalu – Međunarodnoj izložbi arhitekture

Na poziv predsjednika Fondacije Venecijanskog bijenala Paola Baratte, Republika Hrvatska sudjelovat će na 12. venecijanskom bijenalu, Međunarodnoj izložbi arhitekture što će se održati od 29. kolovoza do 21. studenog.

Umjetnička direktorica ovogodišnjeg bijenala je japanska arhitektica Kazuyo Sejima, a glavnu temu izložbe naslovila je 'People meet in architecture'. Osnovna ideja njene koncepcije je uspostavljanje suodnosa između ljudi i arhitekture te propitivanje arhitekture kao odraza novih vrijednosti i novog načina života u 21. stoljeću. Povjerenik za hrvatski nastup Modrčin naknadno će predstaviti projekt hrvatskog nastupa.

Leo Modrčin je arhitekt koji je svojim radom prisutan u Hrvatskoj i SAD-u. Sjedišta njegove arhitektonske prakse su u Rijeci i uRED Architecture u New Yorku. Autor je Kazališta 59E59 u New Yorku koje je 2005. nagrađeno Nagradom Viktor Kovačić i uvršteno među najznačajnije suvremene scenske prostore u Sjedinjenim Državama. Modrčin je i autor stambenog objekta POS u Kraljevici.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i magistrirao na Institutu Pratt u Brooklynu, New York. Nakon studija predaje projektiranje na Prattu, a 2006. je gostujući predavač na Sveučilištu države New York u Buffalu. Od 2008. docent je na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Autor je prvonagrađenog rada na 11. natječaju za membranske strukture u Japanu 1996. godine. Redovito publicira svoje radove i napise o arhitekturi u hrvatskim i međunarodnim publikacijama te izlaže na grupnim i samostalnim izložbama.