PROSVJED ISPRED HNK

Kulturne djelatnike gura se na rub egzistencije

04.02.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Nekoliko stotina kulturnjaka okupilo se pred zagrebačkim HNK prosvjedujući protiv prijedloga novog Gradskog kolektivnog ugovora koji im je Ministarstvo kulture dostavilo na uvid, a kojim se predviđa ukidanje zakonske odredbe primjene povoljnijeg prava i većine dodataka iz Dodatka Ugovora, što bi značilo smanjenje plaća i do trideset posto

Skup ispred HNK organizirao je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi koji iz prijedloga Ministarstva iščitava drastično smanjenje prava kulturnjaka koji se financiraju iz državnog proračuna. Skup je otvorio nastup članova Opere HNK arijom Zbor židova iz Verdijeve opere 'Nabucco', a među prosvjednicima su većinom bili zaposlenici HNK, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Muzeja Mimara te članovi ansambla Lado.

Nakon što su se odrekli božićnica, regresa i dijela jubilarnih nagrada, tvrde, dovodi ih se u situaciju u kojoj će njihove plaće biti smanjene od deset do trideset posto, čime će se vratiti na razinu plaće iz 2006. godine, pa je predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ivica Trubić skup otvorio riječima: 'Dragi kulturnjaci, dobro došli u prošlost!'

'Bude li Vlada ustrajala na prijedlogu Zakona koji je u saborskoj proceduri o ukidanju dodataka od 4,8 i 10 posto, a Ministarstvo kulture ustrajalo na izmjeni Granskog kolektivnog ugovora, vratiti na razinu iz 2006. Koeficijente će milom ili silom ukinuti, a povećanje osnovice koje su sindikati od 2006. teškom mukom izborili ionako je pojela inflacija', kazao je i dodao da se akcijom Vlade, Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, hrvatske kulturne djelatnike gura na rub egzistencije, što će za posljedicu imati propast kulture u Hrvatskoj.

Pojasnio je i da su u dobroj vjeri pristali na smanjenje dnevnica, ukidanje regresa, božićnica i drugog, uz obećanje da će to sačuvati plaće u kulturi koje su i ovako niže nego što su u gradskim kazalištima i institucijama.

Plaće kulturnih djelatnika sada su, prema podacima Sindikata, neznatno iznad hrvatskog prosjeka, a realiziraju li se najavljene promjene, one će pasti za 11 posto ispod prosječne plaće u RH.

Na skupu je govorio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je u poprilično dramatičnom nastupu podržao nastojanja kulturnjaka i kazao da udar na kulturu znači udarac u temelje naroda.

Konkretne probleme na skupu su iznijeli i Cecilija Car ispred Opere HNK, Snježana Marasović kao zastupnica Baleta, a Duško Gojić uime Drame HNK.

Iz Ministarstva kulture uoči prosvjeda reagirao je pomoćnik ministrice Andreje Zlatar Berislav Šipuš koji je najavio da će tema pregovora biti isključivo Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna i svi smo uvjereni da će se naći povoljno i razumno rješenje za sve djelatnike u kulturi koje bi pripomoglo politici štednje, što je krucijalni zadatak i MK i Vlade RH.