CABARET U KEREMPUHU

Kretanje kroz život 'preko veze' u novoj predstavi Ivana Lea Leme

11.02.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Satiričko kazalište Kerempuh kao svoju novu premijeru najavljuje 17. veljače predstavu Cabaret 'Preko veze' Ivana Lea Leme koja kroz cabaretsku formu komentira društveni fenomen kretanja kroz život 'preko veze'

'Mnogi od nas navikli su puno toga obavljati 'preko veze'; zapošljavati se, pobjeđivati na raznim natječajima, upisivati djecu u vrtiće i škole, uguravati babe na preglede po bolnicama, dobivati nagrade. No, je li to uspjeh, progurati se i izgurati nekog drugog?', napisao je redatelj Lemo u najavi predstave. 'Preko reda i redoslijeda žurimo i laktamo se kroz životne hodnike, zaboravljajući zakon nad zakonima koji kaže - ono što nam pripada, to nam nitko ne može oduzeti, a ono što nam ne pripada, to nam nitko ne može dati', dodao je.

U predstavi igraju Mila Elegović, Jelena Miholjević/Ana Begić, Linda Begonja/Ecija Ojdanić, Ana Maras Harmander/Mirela Videk Hranjec. Glazbu potpisuje Zvonimir Dusper, kostimografiju Mirjana Zagorec, scenografiju Irena Kraljić, koreografiju Leo Mujić, a oblikovanje svjetla Martin Šatović.

Predstava kroz cabaretsku formu, bizarnim i melodramatičnim monolozima prošaranim burlesqe točkama, komentira hrvatski i globalni društvenopolitički aktualitet. 'Vjerujemo li u ono što učimo djecu, a često ne pokazujemo primjerom, a to je da se dobro dobrim vraća, a loše, lošim te da je istina jača od laži? Postoji li taj moralni zakon koji nas, zapravo, uči časti', ističe Lemo.

Društveno politička stvarnost samo je celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede četiriju ženskih likova, čije bizarne životne priče predstava prati: 'Heroine iz našeg cabareta u interpretaciji veličanstvenih glumica prikazat će vam do kakvih živčanih vodopada ih je doveo rafting niz kanjone hrvatske tranzicije u kanuu korupcije, mita i ucjene. Htjele su preveslati sve, a dobile su veslima po glavi', poručuje redatelj.

Predstava je koprodukcija Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva.