SOLER U SPLITSKOM HNK

Kontra progresa - crnohumorna drama katalonskog dramatičara

20.01.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište Split ovih dana priprema premijeru predstave Kontra progresa, hvaljenu i nagrađivanu dramu suvremenog katalonskog dramatičara Estevea Solera. Premijerno će se izvesti u HNK u petak, 24. siječnja.

Kontra progresa je crnohumorna koja se trenutno igra na 18 svjetskih pozornica, a u Francuskoj je proglašena najboljom u svojoj kategoriji prošle godine. Na veliku scenu splitskog kazališta predstavu postavlja redateljica Nenni Delmestre koja je i prevela tekst na hrvatski jezik. Najavljeno je da će na prvoj hrvatskoj izvedbi njegova djela prisustvovati i sam autor.

Drama je organizirana u sedam zasebnih epizoda. Smrt i komedija, humor i horor idu ruku pod ruku u Solerovim fantastičnim, čudnim i arhetipskim scenama, a suvremenost i aktualnost je zapanjujuća. Solerovi su likovi suočeni s apsurdnim i njima nerješivim problemima.

Drama obiluje bizarnim i nadrealnim prizorima pa primjerice gladno crno dijete iz ekrana iskorači u dnevni boravak i tu ostaje. Tada se postavlja pitanje, što uraditi, zvati servisera ili možda ugasiti televizor? U drugom prizoru učiteljica u razredu čita Crvenkapicu, a vukovi proždiru jednog po jednog učenika. Ne čudi stoga da su kritičari Solerovo pisanje usporedili s manirom Ionesca, Harmsa i Becketta.

Komad je 2013. u Francuskoj dobio nagradu Godot kao najbolja drama godine. Kontra progresa dio je Solerove trilogije - Kontra demokracije, Kontra Ljubavi i Kontra progresa u kojima autor u žarište stavlja stupove suvremenog društva. Trilogija je prevedena na 12 jezika i Solerove drame je postavljalo već 70 redatelja po cijelom svijetu.

U splitskoj predstavi igraju: Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska, Marko Petrić, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Zorana Kačić, Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Goran Marković, Anastasija Jankovska i Bojan Brajčić. Scenografkinja, autorica glazbenog koncepta i izbora glazbe je Lina Vengoechea, Mario Leko je kostimograf i redatelj video-materijala koji se koriste u predstavi, koreograf i suradnik za scenski pokret je Gregor Luštek, a oblikovatelji svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda.

Esteve Soler rodio se u Barceloni 1976. Kao dramatičar školovao se u rodnom gradu na Institut del Teatre i u Sala Beckett gdje danas predaje dramsko pisanje. Sudjelovao je u službenom programu berlinskih festivala Theatertreffen i Literaturfestival, te dvaput na francuskom festivalu La Mousson d'Été.