'NOSILA JE RUBAC ČRLENI' uskoro u kinima

Priča o ljubavi hrvatske prasice i srpskog nerasta prvi je kajkavski film nakon pola stoljeća, a glavna je glumica - brbljava svinja Beba

13.09.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Komedija redatelja Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić 'Nosila je rubac črleni' osvojila je ljetos nagradu publike za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu, a pred publiku širom Hrvatske dolazi od 22. rujna

Komedija “Nosila je rubac črleni” snimljena je u Hrvatskom zagorju i prvi je dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća. Podsjetimo, film je oduševio našu TV i filmsku kritičarku Zrinku Pavlić, a njezin osvrt na ovu zagorsku komediju možete pročitati na ovoj poveznici.

U duhovitom i zabavnom, vizualno atraktivnom filmu kao glavni protagonisti pojavljuju se sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba, a veseloj atmosferi pridonosi glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

Podsjetimo, Antolić se sa svojim romanom "Svojevrsna" - koji je poslužio kao predložak za njezin scenarij za ovaj film - plasirala u finale ovogodišnje književne nagrade tportala. Tim povodom smo i porazgovarali s autoricom, a taj je intervju dostupan na ovoj poveznici.

O filmu:

Radnja filma smještena je u pitomo Hrvatsko zagorje devedesetih, a od oružja su prisutni tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end su uključeni!

Izvor: Društvene mreže

U glavnim ulogama su Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica te svinja Beba, a glume još brojni poznati domaći glumci: Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević, Krešimir Mikić, Ljubomir, Ljubomir i Jan Kerekeš te drugi. Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, dok Janko Popović Volarić u ulozi naratora Isusa Krista nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Prizori iz filma 'Nosila je rubac črleni' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARIO TOPIC

Film započinje igrati u kinima širom Hrvatske 22. rujna, a svečane projekcije uz gostovanje filmske ekipe održat će se u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema 20. rujna, zagorska premijera u Kinu Toplice u Krapinskim Toplicama 22. rujna, potom u Kinu Krapina 24. rujna te u čakovečkom kinu 29. rujna. Film koji već nosi epitet “najljepše filmske posvete Hrvatskom zagorju” zasigurno će svojom dopadljivošću osvojiti srca domaće publike.

Producentica je Nina Petrović (Švenk d.o.o), a film je nastao u koprodukciji s Antitalentom iz Hrvatske i Vertigo Visual iz Sjeverne Makedonije. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Makedonske filmske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Programa Kreativna Europa Potprogram MEDIA.