IZLOŽBA U LAUBI

Književne avanture Zlatana Vehabovića

27.12.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba novu kalendarsku godinu započinje 9. siječnja samostalnom izložbom nagrađivanog mladog slikara Zlatana Vehabovića "Prokleta posada", koja donosi seriju slika u kojima se bavi motivima karakterističnim za književne avanture.

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi toga umjetnika u Laubi, dvije godine nakon izložbe "Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole" kojom je inaugurirana serija samostalnih izložbi "Hrvatska umjetnost danas", a čiji je cilj predstavljanje aktualne domaće umjetničke produkcije, ističe se u najavi izložbe na mrežnim stranicama Laube.

Prizorima muškaraca na moru, brodova u oluji, nepreglednih krajolika i fascinantnih životinja Vehabović u najnovijoj seriji radova nastavlja svoja višegodišnja umjetnička istraživanja pojedinih mehanizama i fenomena, čak i pouka, prisutnih u pustolovnoj književnosti.

"Neizvjesnost koja proizlazi iz odnosa čovjeka i prirode utjelovljena je u tim prizorima, čak i u onima gdje nema figurativnog prikaza. Ekološki i društveni sustavi povezani su kroz kompleksne adaptivne odnose i postaje sve jasnije da se brojni ekosustavi, koji su se nekoć smatrali prirodnima, zapravo razvijaju kao kulturno-ekološki sustavi. Kao i na slikama iz serije, prisustvo čovjeka određujući je i nerijetko krajnji faktor preobrazbe sustava i nakon fizičkog prisustva ljudske figure", ističe se u najavi izložbe.

Vehabović često koristi fotografije kao vizualne izvore i predloške za slikanje, pritom ne nužno svoje već selektirane iz popularnih medija kao što su stilovi iz filmova, knjige, novine, časopisi ili razglednice. Fotografije utjelovljuju instance memorije sjećanja i obično u njih umjetnik intervenira dok ne dostignu stanje iz kojega mogu proizaći elementi na slici.

Zlatan Vehabović (1982.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2006., osvojivši nagradu za najbolji diplomski rad. Dosad je u Hrvatskoj izlagao na deset samostalnih izložbi, te je sudjelovao na preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima se ističu Velika nagrada 49. Zagrebačkog salona (2010.), Nagrada Međunarodne organizacije umjetničkih kritičara, Prva nagrada na natječaju Novi Fragmenti Erste Banke (2006.) i Druga nagrada Essl Award for Central/Southeast Europe (2006.) u Austriji. Njegove radove otkupilo je nekoliko domaćih i stranih zbirki.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 24. siječnja 2014.

U sklopu ciklusa izložbi "Hrvatska umjetnost danas" do sada su u Laubi, uz Vehabovića, izlagali Lovro Artuković, Ivana Franke, Kristian Kožul, Kristina Lenard, Bruno Pogačnik, Viktor Popović i Marko Tadić.