poslastice za knjigoljupce

Knjižara Fraktura: Večeras promocija novog romana Ludwiga Bauera, sutra Razotkrivanje s Ulle Lenze

27.04.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Iz najljepše zagrebačke knjižare pozivaju na zanimljive programe koje su pripremili

Večeras će se u 20 sati u Frakturi održati promocija romana 'Dvostruki život Eve Braun' autora Ludwiga Bauera. O romanu će uz autora govoriti profesorica Lidija Dujić i urednik Seid Serdarević.

O romanu:

U svom novom romanu 'Dvostruki život Eve Braun' Ludwig Bauer, bez sumnje jedan od najplodnijih suvremenih hrvatskih pisaca, iznova ispisuje novopovijesni roman poput 'Kratke kronike porodice Weber' ili 'Zavičaja, zaborava' – da spomenemo samo najnagrađivanije i najčitanije njegove romane. No ovoga puta Bauer ne zahvaća čitavo turbulentno dvadeseto stoljeće, već samo jedan za naše krajeve posebno bolan, a i dalje itekako živ fragment vremena, od početka 1980-ih pa do kraja Domovinskog rata. Prateći sudbine troje prijatelja iz istoga industrijskog gradića koji se međusobno vole, djevojke Eve pravim imenom Marija, koja će udajom postati Braun, tankoćutnog intelektualca Emila Milera i probojnog sportaša, sina lokalnog moćnika Bojana Brauna, Ludwig Bauer precizno i s mnogo nijansi opisuje mijene i kraj jednoga sistema i uspostavu drugoga. Bauerovi junaci u borbi erosa i thanatosa pokazuju sve osobine svakoga pojedinca u teškim vremenima, od empatije do pohlepe, od snalažljivosti do beskrupuloznosti.

Razotkrivanje: Radioamater Ulle Lenze

Sutra navečer u 20 sati održat će se u Frakturi i tribina Razotkrivanje na kojoj će se predstaviti knjiga 'Radioamater' Ulle Lenze.

Temeljen na životnoj priči autoričina praujaka, Radioamater Ulle Lenze pripovijeda o njemačkom useljeniku, radioamateru koji u osvit Drugog svjetskog rata biva upleten u nacistički špijunski lanac koji djeluje u New Yorku. O ovom uzbudljivom, višestruko nagrađivanom romanu koji se čita kao najuzbudljiviji triler u Frakturinoj knjižari govore Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić, autorice koje su u radijskom mediju kod kuće, te Ulla Lenze, koja nam se od kuće javlja (doduše ne preko radija, ali preko Zooma) i Latica Bilopavlović Vuković koja simultano prevodi.

Tribina će se održati u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

O romanu:

Pišući o dugom putovanju koje je Josefa Kleina dvaput vodilo do Otoka Ellisa – jednom kao čovjeka ispunjena nadom, a drugi put krivnjom – Ulla Lenze u Radioamateru briljantno je prikazala dva svijeta: onaj kojim odjekuju vreva i živost predratnog New Yorka i onaj koji ispunjava tuga poratne Njemačke. O identitetima, zemljama, povijestima i obiteljima; o tome kako se od usamljenika koji svojom radiostanicom istražuje frekvencije velikog svijeta postaje kotačićem nacističke špijunske mreže, i tome koliko sudbina Josefa Kleina podsjeća na sudbine mnogih koji u svojim novim domovinama danas ne mogu pronaći dom, s autoricom hvaljenog romana Radioamater razgovaraju Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić, a simultano prevodi Latica Bilopavlović Vuković. Razgovor moderira urednik Roman Simić.