BEZ UPOZORENJA

Kineske vlasti srušile studio poznatog umjetnika Ai Weiweija

06.08.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Poznati kineski umjetnik i disident Ai Weiwei tijekom proteklog vikenda objavio je kako su kineske vlasti srušile njegov umjetnički studio u Pekingu bez da su mu to ranije najavili

Ai Weiwei na društvenim je mrežama objavio kako su vlast bez najave započele rušenje studija Zuoyou kojeg je koristio od 2006. godine. Videi i fotografije koje je objavio pokazuju čin rušenja studija, a objavio je i fotografije nekih svojih proslavljenih radova koji su nastali u tom studiju.

Objavu dijeli Ai Weiwei (@aiww)

Ai Weiwei živio je i radio u Kini do trenutka kad je zbog svojih otvorenih kritika upućenih vlasti zbog niske razine ljudskih prava u toj zemlji i upozoravanja na korupciju zatvoren i 2011. godine 81 dan je proveo u kućnom pritvoru, a potom mu je na četiri godine oduzet pasoš. Kineske vlasti svojedobno su od umjetnika potraživale 2,4 milijuna dolara zbog navodnog neplaćanja poreza, no Weiweijevi pristaše su tada komentirale kako je riječ o politički motiviranoj kazni za umjetnika, prvenstveno zbog njegove oštre osude kineskog komunističkog režima.

Kad mu je bilo dozvoljeno da napusti Kinu, otišao je u Europu, a od 2015. živi u Berlinu.