KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA

Kazalište Mala scena idući petak slavi 30. rođendan

30.11.2019 u 10:42

Bionic
Reading

U petak, 6. Prosinca, Kazalište Mala scena slavi svoj 30. rođendan

Zagrebačko Kazalište Mala scena proslavit će u petak 6. prosinca svoj 30. rođendan svečanom izvedbom predstave ‘Kraljevna na zrnu graška’ Ivice Šimića i Zvjezdane Ladike, a tom prilikom umjetničko vodstvo kazališta preuzet će Buga Marija Šimić.

‘Kada su u proljeće 1986. godine Vitomira Lončar i Ivica Šimić počeli rad na predstavi 'Pričalo i Malena' (Kraljevna na zrnu graška), željeli su napraviti predstavu kojom će započeti raditi svoje, drukčije kazalište’, priopćili su iz Male scene. Iz te je predstave nastala kazališna družina, a nakon što je uređena dvorana na Medveščaku, i kazalište Mala scena.

‘Trideset godina poslije, rođendan ovoga najstarijeg privatnog kazališta u Hrvatskoj proslavit ćemo predstavom kojom je sve i počelo - 'Kraljevnom na zrnu graška' Ivice Šimića i Zvjezdane Ladike’, ističe se u priopćenju.

Kazalište je svoja vrata službeno otvorilo točno u podne 6. prosinca 1989. godine. Od tada do danas u Maloj sceni izvedeno je 126 premijera, održano nekoliko tisuća izvedbi predstava, koje su osvojile 95 nagrada, priznanja i nominacija, uz pomoć i podršku 686 umjetnika i ostalih suradnika.

Kazalište se u proteklih trideset godina profiliralo kao vodeće kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj, koje je uvelo mnoge inovacije u hrvatski kazališni prostor.

Uz Večernju scenu za odrasle, Scenu za mlade, Scenu za djecu, Dramski studio za djecu i mlade, a od 2002. godine Scenu za male bebe, te vlastitu Biblioteku Mala scena u kojoj su do sad otisnuta 24 naslova - drame i knjige iz kazališne teorije te publicistike, Mala scena može se pohvaliti i brojnim plesnim, opernim i operetnim predstavama za djecu i mlade, nizom suvremenih inozemnih i domaćih autora u svojem repertoaru ali i uvođenjem ponude čuvanja djece tijekom večernjih predstava, simultanim prevođenjem na znakovni jezik za osobe oštećena sluha, a tu je i English language theatre, odnosno predstave integralno izvođene na engleskom jeziku, kao i one s prevođenjem na engleski jezik.

Mala scena osnovala je međunarodni festival Mliječni zub, kao i HC ASSITEJ, kazališni Epicentar, Mrežu neovisnih kazališta, Burzu neovisnih kazališta, Playrights forum, Društvo prosvjetno-kazališnih djelatnika, te klaster Zmajevo gnijezdo.

‘Igrali smo predstave na hrvatskome, engleskome, njemačkome, talijanskome i kineskom jeziku, na svim kontinentima i na najprestižnijim scenama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Centre, Barbican Centre, Koenji theatre, a također smo producirali mnoge multikulturne i interkulturne projekte s međunarodnim timovima umjetnika na četiri kontinenta’, ističu iz Male scene.

Od samih početaka Mala scena veliku je pozornost posvećivala mladim umjetnicima, te im dala priliku da upravo tu započnu svoje karijere.

Za svoje aktivnosti tijekom Domovinskog rata kazalište je dobilo Povelju Domovinskog rata, mnogobrojne zahvalnice, a Vitomira Lončar nositeljica je Spomenice Domovinskog rata. Osnivače Vitomiru Lončar i Ivicu Šimića predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je i ordenom Danice s likom Marka Marulića (1995. i 1996.) za osobite zasluge u kulturi. Mala scena 2009. godine dobila je za svoj rad Plaketu Grada Zagreba.

‘Pričalo i Malena’, predstava koju su Lončar i Šimić odigrali više od tisuću puta, tijekom godina igranja postala je ‘Kraljevna na zrnu graška’, a u novom izdanju osim novih lutaka i kostima, predstava dobiva i novu postavu, Tako će u ulozi Pričala nastupiti Ivan Colarić, a ulogu Malene od Vitomire Lončar preuzima njezina kći Buga Marija Šimić, koja će tom prilikom i preuzeti umjetničko vodstvo kazališta od Ivice Šimića.

‘Iako su Vitomira Lončar i Ivica Šimić, jedni od osnivača Male scene i prva postava predstave, daleko, sigurni smo da će naša 'Kraljevna' s novim, mladim snagama, Bugom Marijom Šimić i Ivanom Colarićem, osvojiti srca malih i velikih koji dođu proslaviti s nama’, poručuju iz Male scene.