VUKOVAR

Kazališta za djecu i mlade slave svoj dan

18.03.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Hrvatski centar Assitej i Hrvatski centar Unima 20. i 21. ožujka u Vukovaru će zajedno slaviti Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva

Na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kazališta u Hrvatskoj će prije početka predstave pročitati međunarodnu i hrvatsku poruku, koju je ove godine napisao pjesnik Enes Kišević.

Po njegovim riječima, svi glumci i glumice u svome umijeću žude postići dječju lakoću igre, dječju uvjerljivost, maštu, čistoću i ljepotu, odnosno zaigranost i zanesenost.

Kišević je djeci poručio da i kad izađu iz kazališta, igra nije završena. 'Svatko od vas ima svoju životnu ulogu i može ju odigrati samo jednom. I zato dobro otvorite svoje oči i srce, pogotovo pomno motrite zločeste likove u predstavi, kako biste ih mogli, izvan teatra, prepoznati i čuvati ih se', napomenuo je.

I sva lutkarska kazališta na svoj će dan održati predstavu, po mogućnosti besplatnu, i to prvenstveno imajući u vidu djecu koja inače nisu redoviti posjetitelji kazališta. Također će se prije početka svake predstave pročitati međunarodna i hrvatska poruka, koju je ove godine napisao dramatičar Tahir Mujičić.

Mujičić je u poruci govorio o odnosu manipulatora i animatora koji se proteže na sve ljudske djelatnosti, od politike do lutkarstva.

'Ne smetnimo nikada s uma da je svako tek rođeno dijete budući Pinocchio kojega će kroz život pokušati voditi ili manipulatori ili animatori. Opredijelimo se zato mi odrasli i budimo animatori. Udahnimo djeci dušu i snagu da im je ne otmu oni drugi', ustvrdio je Mujičić.

Međunarodnu poruku za Svjetski dan kazališta za djecu napisao je talijanski glumac, redatelj i kazališni pisac Roberto Frabetti, a za Svjetski dan lutkarstva češki scenograf Peter Matasek.