AMERIČKO PRIZNANJE

'Karaoke kultura' Dubravke Ugrešić u konkurenciji za najbolju kritičku prozu

24.01.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Američki National Book Critics Award Circle objavio je nominirane za književnu nagradu u više kategorija, a među njima se našla i spisateljica Dubravka Ugrešić, čija je zbirka eseja 'Karaoke kultura' nominirana u kategoriji kritičke proze

Kako javlja Associated Press, objavljeni su kandidati za američku nagradu književnih kritičara odnosno National Book Critics Award. Među njima se našla i spisateljica Dubravka Ugrešić, čija se zbirka eseja 'Karaoke kultura' (na engleskom naslov je 'Karaoke Culture') našla u konkurenciji za nagradu u kategoriji kritičke proze.

Ugrešićkini konkurenti su pisac Jonatham Lethem ('Tvrđava samoće') za zbirku eseja u kojoj se obračunava s književnim kritičarima, pokojna rock kritičarka Ellen Willis za 'Out of the Vinyl Deeps: Ellen Willis on Rock Music', David Bellos za zbirku kritika o prevođenju te Geoff Dyer.

'Karaoke kultura' je objavljena u Hrvatskoj u izdanju Frakture, a u njoj se Ugrešić bavi položajem kulture u globaliziranom svijetu reality showa, ali tematizira i svoja iskustva u zloglasnoj Globusovoj hajci na tzv. Vještice iz Rija. Kako zaključuje Publishers Weekly, riječ je o 'briljantnoj kolekciji eseja'. Književnu kritiku 'Karaoke kulture' možete pročitati ovdje

Među ostalima nominiranima za National Book Critics Award treba spomenuti kandidate za roman godine. To su Jeffrey Eugenides za 'The Marriage Plot', koji se smatra favoritom, a tu su još Edith Pearlman, Allan Hollinghurst, Dana Spiotta i Teju Cole. Dobitnici nagrada će biti proglašeni 8. ožujka.