AUKCIJA U BEČU

Kamera iz misije Apollo prodana za 660 tisuća eura

25.03.2014 u 17:00

Bionic
Reading

Kamera Hasselblad, koja je jedini uređaj te vrste korišten na Mjesecu, u Beču je na aukciji prodana za nevjerojatnih 660 tisuća eura

Kupac koji je za staru kameru bio spreman dati čak 660 tisuća eura dolazi iz Japana. Terukazu Fujisawa vlasnik je lanca elektroničke opreme Yodobashi Camera te pobjednik napete aukcije u Beču, na kojoj se prodavala kamera Hasselblad, korištena na Mjesecu prilikom spuštanja i boravka jedne od misija Apollo. Početna je cijena bila skromnih 80 tisuća eura, nakon čega se razvilo živahno nadmetanje, javlja Die Presse.

Naravno, NASA je tijekom letova na Mjesec poslala više od jedne kamere, 14 sveukupno, no samo se jedna od njih vratila nazad na Zemlju. Ostale su zbog svoje težine ostavljene na Zemljinu satelitu te je zbog toga posebni model Hasselbalda 'Lunar Module Pilot Camera' jedinstven predmet, za koji su ljudi spremni dosta platiti.

Lunar Module Pilot Camera koristio je astronaut Jim Irwin u misiji Apolla 15 1971. godine, a njime je napravljeno skoro 300 fotografija.