BRODSKI IRON MAN

Kako zavarivanje lako postaje umjetnost

20.08.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Stihovi pjesme klape Sv. Florijan 'Kako ću joj reć' da varim, dok je u kafiću barim' u ovoj priči dobiva novi epilog, jer djela mladog umjetnika, inače zaposlenika Đuro Đaković Montaže, Tihomira Sarajčića nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a iako su od željeza, skulpture nimalo ne miruju

Brođanin Tihomir Sarajčić, slobodni je umjetnik koji je veliki zaljubljenik u željezo, tako da ne čudi što već dugo godina radi u Đuro Đaković Montaži kao zavarivač, a u posljednje vrijeme postao je i instruktor zavarivanja.

No, zanimljivo je to što nakon odrađivanja naporne smijene, njegova igra s željezom ne prestaje, jer u slobodno vrijeme realizira svoje umjetničke vizije.

Njegov hobi razvio se postepeno, a svoje inspiracije dobije u snovima, ili čim nađe određeni dio metala koji ga podsjeti na nešto.

Njegova preciznost u izradi i obradi metala postala je toliko perfektna, da Tihomir često izrađuje skulpture koje kao da su žive, gotovo svaka je u pokretu.

Kako je odrastao u ravnoj i plodnoj Slavoniji, često ga inspiriraju konji, plugovi, kočije vrijedni seljak, kako voli glazbu i član je KUD-a Gornji Andrijevci gdje svira bas, izradio je harmonikaša i blues band, a u zadnje vrijeme učinio je i neke apstraktne skulpture te ratnike.

U Slavonskom Brodu su već prepoznali njegov rad, pa je Tihomir napravio i nagrade za najstarijeg i najmlađeg sudionika na biciklijadi Mali Pariz - Klakar koja se održala prije nekoliko tjedna, po uzoru na reli na relaciji Paris - Dakar.

Vidjevši uručene skulpture dosta se ljudi zainteresirano da pogleda radove 31-godišnjeg umjetnika, koje za sada stoje na policama u njegovoj blagovaonici, jer ne posjeduje atelje ili studio, no mi se nadamo da će radove uživo vidjeti šira javnost, jer njegov rad na skulpturama ne jenjava, tako da je izložba samo pitanje vremena, ma koliko on bio skroman i kritičan.