KNJIGA LUCY LETBRIDGE

Kako je živjela britanska posluga

13.11.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Knjiga 'Servants: A Downstairs View of Twentieth-Century Britain' Lucy Lethbridge u izdanju Bloomsburyja detaljno istražuje položaj i živote posluge u britanskom društvu, a oni su reflektirali promjene koje su se događale u 20. stoljeću

Položaj i životi posluge u klasnom društvu Velike Britanije često su bili tema umjetničkog istraživanja, od knjige 'Na kraju dana' Kazua Ishigure preko filma 'Gosford Park' Roberta Altmana pa i do dramske sapunice 'Donwton Abbey', popularne i kod nas. Bez iznimke, riječ je o prikazima koji život posluge ocrtavaju sivim bojama, no tu su i satirične komedije poput 'Jeevesa i Woostera', nudeći situaciju izvrnutu naglavce, u kojoj je batler taj koji sve kontrolira, a njegov navodni gospodar totalni je nesposobnjaković.

No rijetko se životima i društvenom položaju posluge u Velikoj Britaniji pristupa historiografski te je time knjiga Lucy Lethbridge 'Servants: A Downstairs View of Twentieth-Century Britain' iznimno štivo, s čime se slaže i većina književnih kritičara. Prema Guardianu, riječ je o 'odličnom doprinosu socijalnoj povijesti Velike Britanije', zahvaljujući i tome što je autorica 'pročešljala sve arhive te dodala i neke nove izvore', a Financial Times knjigu Lucy Lethbridge opisuje kao 'znanstvenu, odlično napisanu i često vrlo zabavnu'.

Ono što je oduševilo kritičare svakako je autoričin pronicljiv pogled u živote posluge, čiji je zadatak bio biti istovremeno sveprisutan i nevidljiv. Lethbridge je pronašla i dosad neobjavljene dnevnike i pisma posluge iz kojih izvlači atmosferu i međuljudske odnose koji su vladali u tom društvenom sloju, zaduženom da na vlastitu štetu tuđi život čini udobnim. Koliko god se to danas čini nevjerojatnim, Lethbridge napominje i da se po svjedočanstvu njegova batlera ni veliki Winston Churchill nije bio u stanju sam odjenuti, nego je ovisio o tuđoj pomoći.

Nekad je ta bespomoćnost imala i groteskne rezultate, pa tako Lethbridge pripovijeda o incidentu s potkraljem Indije koji nije bio u stanju sam otvoriti prozor svoje sobe, a kako mu je bilo vruće, svježeg zraka se domogao tako što je razbio staklo stolicom! Ipak, to se s vremenom mijenjalo, a 'Servants: A Downstairs View of Twentieth-Century Britain' ističe i da je u tridesetim godinama već postalo donekle izvan mode imati preveliku kućnu poslugu te se to zanimanje počelo transformirati, ali i smanjivati. Nakon Drugog svjetskog rata posao posluge postao je neodrživ u novom društvenom poretku jer su se Britanci borili za pravednije društvo u kojemu stare klasne razlike više neće biti tako izražene. U svakom slučaju, povijest položaja posluge ujedno je povijest Velike Britanije.