ZAGREB DESIGN WEEK

Kako dizajneri zamišljaju svijet u uvjetima novog normalnog

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 10:46
  • Objavljeno 29.07.2020 u 10:30
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Subotic

Korona i Nova normalnost teme su ovogodišnjeg izdanja Zagreb Design Weeka koji se u Hali V Tehničkog muzeja održava od 1. do 6. rujna

Iako je većina izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto na proljeće, održat će se na jesen, od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego Korona i Nova normalnost (New Normal), kažu organizatori.

'Dizajn rješava probleme, a korona je postala globalni problem broj jedan. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od 'lockdowna' do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured — kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao — kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće — kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta — kakav nam je internet potreban?'

Niz dizajnera već ima spremne odgovore na ta pitanja, a predstavit će ih na sedmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

'U prizemlju Hale V, na 1.000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda. Nove proizvode predstavit će neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju Sobočan, te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta', najavljuju organizatori.

  • +4
  • +1

Zagreb Design Week 2020.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZGDW

Osim toga, nagrada za dizajn 'ZGDW Award', prvi put postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti 'ZGDW Award' 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava 'normalnost' kakvu smo poznavali i 'novu normalnost'.

'Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje', navode iz ZGDW-a.

Boir - New Normal

Boir - New Normal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZGDW

Povijesna izložba 'Zagrebačka ambalaža' iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro-Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Daniel Tomicic

Na ZGDW-u studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta također će predstaviti svoje radove — Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci — Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu — Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu — Akademija likovnih umjetnosti.

Austrijski kulturni forum u Zagrebu uz to predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba 'Separated Together' ('Zajedno razdvojeni') nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba 'The Change Club' ('Klub promjene') predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

U skladu s propisanim mjerama prevencije koronavirusa, svakodnevno će se odvijati predavanja, paneli i radionice, a svaki dan će završiti glazbenim programom na otvorenom, u vrtu iza Hale V.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!