QUEER ZAGREB SEZONA

Jose Navas nastupa u Zagrebačkom plesnom centru

11.03.2014 u 14:12

Bionic
Reading

U subotu, 15. ožujka, u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati će nastupiti venezuelansko-kanadski koreograf Jose Navas, koji u svojoj predstavi 'Personae' istražuje odnos plesača i glazbe, od Ravela do Patti Smith

José Navas je suvremeni koreograf i plesač rođen 1965. u Venezueli, gdje započinje plesno školovanje koje nastavlja u studiju Mercea Cunninghama u New Yorku, te potom seli u Montreal, gdje je 1995. osnovao Compagnie Flak. Autor preko 30 predstava, osvojio je niz nagrada, među kojima i prestižnu Bessie, a u Hrvatsku dolazi zahvaljujući Queer Zagrebu, koji je dogovorio njegovo gostovanje u Zagrebačkom plesnom centru kao dio svoje kulturne sezone.

Navas će izvesti predstavu 'Personae', u kojoj se kroz šest aspekata osobnosti prikazuje autorovu meditaciju o žudnji i božanskome, prisutnosti i odsutnosti, te o njihovim načinima preklapanja i stapanja. Nastavljajući se na njegov prethodni solo, 'Miniatures' iz 2008, nova predstava također istražuje odnos glazbe i solo izvođača u klasičnom formatu, rezultirajući intimnom i delikatnom izvedbom.

'Personae' se opisuje kao ‘predstava za odraslu publiku’, u kojoj zreli izvođač na vrhuncu svoje moći gledatelja vodi na putovanje uz glazbu Rachmaninoffa, Ravela, Verdija, Vivaldija i Patti Smith. 'Personae' se, kažu u najavi Queer Zagreba, poigrava našim gledateljskim očekivanjima, postavlja nas u određenim dionicama izvedbe u klasičnu voajersku poziciju, sudjelujući svojom intimom koju smo spremni otvoriti u procesu otkrivanja zatomljenih emocija, kamo nas Jose Navas precizno navodi. Na određen način vrlo autoritativan pokret zahtijeva od gledatelja povjerenje i prepuštanje ovoj procesiji identiteta i transformacija.