'MEANDRIRANJE VIZUALNOGA'

Izložba slika Fadila Hadžića u Novalji

13.08.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Devetnaesta samostalna izložba ovoga plodnog umjetnika pod naslovom 'Meandriranje vizualnoga' bit će postavljena u galeriji Kunkera ('Era') grada Novalje od 15. kolovoza do 15. rujna

Izložba slika Fadila Hadžića pod naslovom 'Meandriranje vizualnoga' u novaljskoj galeriji Kunkera ('Era') otvara se u ponedjeljak, 15. kolovoza, u 20.30 sati i bit će otvorena do 15. rujna. Na autorovoj 19. samostalnoj izložbi bit će predstavljeno 47 radova (svi su ulja na platnu).

Hadžićev kulturno-umjetnički opus, pa tako i onaj slikarski, vrlo je šarolik i zato je ovaj akademski slikar (i književnik, redatelj, dramaturg, novinar, urednik...) nerado pristajao na strogu kategorizaciju svoga rada. Ipak, priznavao je da je kod 'stručnih poslovođa likovne umjetnosti' upisan kao kolorist ekspresionističkog smjera. 'Negdje se mora stanovati, pa neka to bude tavanska mansarda ekspresionizma (...)' napisao je povodom otvorenja izložbe u zagrebačkoj galeriji Ulrich 1997. godine.

'Fadil Hadžić nije bio slikar apstrakcije, ne u punom smislu riječi. Na svim njegovim slikama motiv je prisutan i prepoznatljiv. Točnije, riječ je o svega nekoliko motiva koji se uporno ponavljaju, među kojima prevladava motiv žene, a zatim se, rjeđe, pojavljuje i motiv klauna i cirkusa', ocijenila je likovna kritičarka Dunja Horvat u katalogu izložbe 'Meandriranje vizualnoga'.
Fadil Hadžić preminuo je u siječnju ove godine. U 88 godina umjetnikova života nastalo je bogato kulturno nasljeđe. O svome stvaralaštvu napisao je: 'Slikam zato jer moram! Tjera me vrag nastanjen u meni koji me natjerao da diplomiram Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon toga, isti me vrag natjerao da napišem 60 komedija i snimim 17 filmova, osnujem neke listove i neka kazališta.'