nakit elkana

Izložba hrvatskog nakita na otoku stakla Murano

13.06.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Na Muranu, otoku stakla pored Venecije, točnije u hotelu LaGare, otvorena je izložba limitirane kolekcije nakita pod nazivom 'Gdje istok susreće zapad', umjetničke radionice Elkana. Kolekcija, koja ima iznimnu i povijesnu umjetničku vrijednost, nakon Dubrovnika, Splita, Poreča, Sarajeva, Varaždina, Zagreba, ali i Nepala, Indije, Izraela i Grčke, stigla je i do Italije

U hotelu LaGare, bivšoj tvornici stakla, koja je obnovljena u moderni objekt, te se u njemu nalazi stalna postava izložbe radova i dizajna slavnog umjetnika Paola Veninija, otvorena je izložba limitirane kolekcije nakita 'Gdje istok susreće zapad', umjetničke radionice Elkana.

  • +14
Hrvatski nakit Elkana u Veneciji Izvor: Promo fotografije / Autor: W.Speranzoni i Hotel LaGare

Tom prigodom predstavljena je kolekcija jedinstvenog nakita s detaljima od rimskog stakla starog 2000 godina, odjevenom u srebro i poludrago kamenje, a kojeg izrađuje splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Sam nakit savršeno se uklopio uz djela Paola Veninija, jednog od najcjenjenijih talijanskih majstora stakla svih vremena.

Među predstavnicima radionice Elkana, osim Feđe Aarona Bučića, našlo se i nekad poznato televizijsko lice - novinarka Jasmina Kos, koja je polaznica radionice.

'Volim otvaranja Elkana izložbi jer mogu gledati i slušati reakcije ljudi kojima prvi put prenosimo ideju, smisao našeg nakita. Uzeti nešto polomljeno, stoljećima zaboravljeno, poput rimskog stakla, vidjeti u tome vrijednost i stvoriti umjetnost, ljepotu i život, u vrijeme kada je normalno ne oživljavati nego odbacivati - nadahnjuje i stavlja osmijeh na lice iznova i iznova. I nama, i posjetiteljima naših izložbi', izjavila je Jasmina Kos.

Otvorenju izložbe na otoku Murano prisustvovali su mnogi uvaženi uzvanici iz Italije, poput talijanske skladateljice i suradnice u poznatom venecijanskom teatru La Fenice Gabriella Zen, profesorica psihologije na institutu u Veneciji i Rimu Rita Reschiotto, odvjetnik iz Venecije Paolo Bettiol te bivša Miss Italije 1994. godine Arianna Novacco.