MINISTARSTVO KULTURE

'Izjave Ane Lederer prepune su pogrešnih podataka'

08.02.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na izjave intendantice HNK u Zagrebu Ane Lederer priopćenjem u kojemu ocjenjuje kako njezino otvoreno pismo nije prilog javnoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o kazalištima nego prejudiciranje njezinog ishoda

Izjave intendantice HNK 'prepune su pogrešnih podataka i činjenica čime se javnosti ne prezentiraju točne informacije", ističu iz Ministarstva napominjući da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu precizira tko je nadležan i odgovoran za konačni prijedlog za imenovanje intendanta HNK.

Grad Zagreb, ističe Ministarstvo, neće izgubiti nego će biti izjednačen s ostalim gradovima gdje intendanta kazališta potvrđuje ili ne potvrđuje ministar.

'Prijedlogom izmjena Zakona ne ukida se mogućnost Grada Zagreba da predloži, putem natječaja koji provodi Kazališno vijeće, svog mogućeg kandidata, kao što je i u drugim lokalnim zajednicama. Također, HNK u Zagrebu jedino je nacionalno kazalište u kojem je postotak udjela države prilikom financiranja 51 posto naspram 49 koji pripadaju gradu. Druga nacionalna kazališta, putem financiranja programa i projekata,
Ministarstvo kulture financira daleko manje nego HNK u Zagrebu, a izbor intendanta potvrđuje ministar/ica', stoji u priopćenju.

Ministarstvo navodi i da je krajem prošle godine provelo upravni nadzor u HNK, a Ministarstvo financija proračunski nadzor 'koji jasno upozoravaju na neracionalno upravljanje'.

U priopćenju Ministarstvo napominje da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu na javnoj raspravi i zaključuje da 'otvoreno pismo Ane Lederer nije prilog javnoj raspravi nego prejudiciranje kakav bi ishod trebao biti'.