GALERIJA KARAS

'Iz sjene' umjetnikovog ateljea: Domagoj Rogina predstavlja nove slike na zagrebačkoj izložbi

14.10.2019 u 16:00

Bionic
Reading

Izložba Domagoja Rogine 'Iz sjene' sa slikama koje su, kao i naslov, povezane s atmosferom skučenog ateljea u kojemu mladi umjetnik stvara, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Riječ je o ciklusu motiva mrtve prirode u nedefiniranim, negeografskim prostorima u kojima iz slojeva probijaju namazi čvrstih masa čajnika, a u sunčanim danima redaju se niske zubatih planinskih vrhova, napisala je Marija Kamber u predgovoru izložbe.

Po njezinim riječima, naslov 'Iz sjene' proizlazi spontano iz atmosfere umjetnikova ateljea, potkrovnog i ispunjenog zvukom povremenog vlaka, ali i 'elemenata odcijepljenosti od svijeta koji vani buči, ususret odvajanju od sigurnih situacija umjetnika na studiju'.

Kamber je ustvrdila kako su Roginine slike 'ispunjene unutarnjim previranjima kroz izmjene noći i dana, glatkog i hrapavog, sjajnog i mata, hladnog i toplog, svjetla i sjene'.

Domagoj Rogina rođen je 1989. u Varaždinu, a diplomirao je slikarstvo u klasi Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. 

Dosad je izlagao na tridesetak skupnih izložbi, među kojima su 32. salon mladih, 4. i 5. bijenale slikarstva, 13. i 15. Erste Fragmenti te na nekoliko samostalnih.

Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu.

Domagoj Rogina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Juran