VELIKA IZLOŽBA

Crtačka zvijezda Davor Vrankić u zagrebačkom MSU: 'Obećavam ti čudo'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 04.10.2019 12:13
  • Objavljeno 04.10.2019 u 12:10
Davor Vrankić, 'Small World', 2002, olovka na papiru, 200 x 150 cm

Davor Vrankić, 'Small World', 2002, olovka na papiru, 200 x 150 cm

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Vrankić

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 25. listopada otvara se izložba hrvatskog umjetnika s pariškom adresom Davora Vrankića pod nazivom 'Obećavam ti čudo' koja će biti dosad najveća njegova izložba u Hrvatskoj. Predstavit će radove s početka autorove karijere iz ranih 1990-ih pa sve do novih crteža nastalih pred izložbu

'Koristeći isključivo grafitnu olovku 0,9 2B, bez skice i predloška, autor stvara crteže impresivno velikih dimenzija koji se, poput živih entiteta, kako sam kaže, 'spontano 'hrane' svim mogućim, novim vizualnim iskustvima'. A ta vizualna iskustva kod Vrankića vrlo su široka i kreću se od stripovske i underground kulture, preko proučavanja omota ploča i slušanja avangardnih zvukova, do uranjanja u ekspresivnost nijemog filma ali i same filmske klasike, da bi, dolaskom u Pariz, duhovno srodstvo pronašao u starim majstorima', navode iz zagrebačkog MSU-a.

Davor Vrankić, Obećavam ti čudo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Vrankić

Rezultat su, dodaju, fantazmagorični svjetovi koji odražavaju ono što umjetnik naziva 'osobnim realizmom': 'Vrankić se tako poigrava percepcijom promatrača, odnosno kako sam kaže: 'Ono što vidimo u jednom trenutku čini nam se blisko, a već u drugom postaje strano i čudno.''

Izložba 'Obećavam ti čudo', kako stoji u najavi, sadrži izbor radova iz sedam Vrankićevih ciklusa koji se međusobno isprepliću i prožimaju.

Davor Vrankić

Akademski slikar i grafičar, rođen 1965. u Osijeku. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu od 1995. do 1999. studira vizualne umjetnosti na Sveučilištu Paris VIII, odsjek Arts Plastiques. Radovi su mu predstavljeni na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, a dobitnik je i brojnih priznanja za svoj rad. Djela mu se nalaze u važnim svjetskim muzejima kao što su MoMA (New York), Muzej Overholland (Amsterdam), Teaching Tang Museum (Saratoga Springs, New York), Muzej umjetnosti (Ningbo, Kina), Centar za suvremenu umjetnost À cent mètres du centre du monde (Perpignan), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Zagreb), Muzej Slavonije (Osijek), Muzej likovnih umjetnosti (Osijek), te u privatnim zbirkama nekih od najprestižnijih kolekcionara današnjice kao što su Georges Renand (Pariz) i Ronald S. Lauder (New York). Živi i radi u Parizu.

'Ciklusi ne nastaju kronološki jer im se umjetnik ponekad vraća i nakon niza godina. Često crtež ostavlja 'otvorenim' – mašta ga uvijek može dopuniti. Primjer za 'crtež bez kraja' je izloženi ciklus 'Home variations' od četiri poliptiha dimenzija 180 x 210 cm. Zasniva se na principu 'cadavre exquis' gdje su rubni krajevi jednog crteža polazišta drugog crteža te je drugi crtež povezan s prvim, ali i u isto vrijeme neovisan o njemu. Na taj je način svaki modul iz jednog poliptiha zamjenjiv na sva četiri poliptiha sve dok zadrži svoj položaj u konfiguraciji stvarajući tako crtež u neprestanoj mijeni s milijunima različitih mogućnosti i iščitavanja', kažu iz MSU-a.

Na izložbi će biti prikazana i animacija u kojoj se stalno mijenjaju moduli i tako stvaraju dojam neprestano novog crteža, a kao posebnost iz muzeja najavljuju i to da će Davor Vrankić u prostoru izložbe pred posjetiteljima započeti stvaranje novog djela - monumentalnog modularnog poliptiha čiji djelovi mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina.

Uz izložbu je tiskana obimna dvojezična monografija s tekstovima teoretičarke umjetnosti Leonide Kovač i kustosice izložbe Kristine Bonjeković Stojković. Grafički dizajn monografije potpisuje Mirko Ilić.

Izložba će biti otvorena do 22. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!