IZLOŽBA U ZAGREBU

50 godina Galerije Forum: Okrugli rođendan kultnog izlagačkog prostora

10.10.2019 u 22:46

Bionic
Reading

Izložbu '50 godina Galerije Forum', u povodu 50. obljetnice te galerije, na kojoj su izložene fotografije Branimira Bakovića, otvorio je ravnatelj Galerije Petar Bujas u Galeriji Forum u Zagrebu

Galerija Forum, istaknuo je Bujas, doživljavala je u svojoj povijesti uspjehe i padove a sada samo želi nazdraviti svojoj novoj budućnosti.

Na izložbi su prikazane fotografije iz prvih desetljeća Galerije Forum, rekao je dodavši kako ih je snimio fotograf Centra za kulturu i informacije Branimir Baković.

Tu su, napomenuo je, i portreti Ede Murtića što ih je snimio Milan Pavić i Murtićev crtež s posvetom tom fotografu na katalogu iz Galerije Forum te foto-sekvenca Josipa Vanište u Galeriji iz 2003. fotografa Mije Vesovića.

Odabir fotografija, istaknuto je, vezanih uz izložbe priređene sedamdesetih i osamdesetih godina te početkom ovoga stoljeća, ideja je diseminacije, integracije i umrežavanja stvaralaštva članova Galerije Forum u kulturno tkivo grada i šire.

Posljedica je to centralne pozicije prostora i još više samoga programa koji je okupio središnja imena tadašnje likovne scene, poput Ive Šebalja, Nives Kavurić Kurtović, Raoula Goldonija, Ede Murtića, Ante Kuduza, Vaska Lipovca, Richarda Mortensena, Joana Miróa i drugih, naglašeno je.

Fotografije za izložbu odabrali su Barbara Vujanović, Loreta Gudelj Barać i Feđa Gavrilović.

Galerija Forum otpočela je svojim radom 1969. godine kad je otvorena prva skupna izložba, a osnovana je kao odraz ideje samoupravljanja, tadašnjeg političko ekonomskog uređenja.

Umjetnici su je organizirali s ciljem prodaje svojih radova i radova kolega. Osnivači Galerije su umjetnici: Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani, Raoul Goldoni, Zlatko Prica, Oton Postružnik, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer, Frano Šimunović, Ksenija Kantoci, Stevan Luketić, Ante Kuduz, Belizar Bahorić i Nikola Reiser, te pjesnik i političar Vlado Gotovac.

Izložba povodom pedesetogodišnjice Galerije Forum u Zagrebu može se pogledati do 5. studenog.