NAKON ANTONIJA NUIĆA

Irena Škorić nova je predsjednica DHFR-a

  • Autor: G. K.
  • Zadnja izmjena 28.10.2014 12:22
  • Objavljeno 28.10.2014 u 12:22
Redateljica koja više voli fotoaparat, nego kameru i evente, ove godine nije briljirala. Njezina haljina na Filmskom festivalu u Puli sasvim je dovoljna da dođe na ovo mjesto. Iskreno se nadam da ćemo je gledati u nekim boljim modnim izdanjima.

Redateljica koja više voli fotoaparat, nego kameru i evente, ove godine nije briljirala. Njezina haljina na Filmskom festivalu u Puli sasvim je dovoljna da dođe na ovo mjesto. Iskreno se nadam da ćemo je gledati u nekim boljim modnim izdanjima.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Na izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja održanoj jučer Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi su članovi upravnog odbora Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 24 glasa, a njezina protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14

Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonija Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. do danas snimila je preko 30 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film. Objavila je knjigu Eros na filmu uz potporu Ministarstva kulture. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko 50 nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama preko 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge. Ciljevi DHFR-a su demokratske organizacijske promjene domaće audiovizualne industrije, te zaštita autorskih i drugih prava hrvatskih autora pokretne slike. Članstvo DHFR-a broji 114 redovitih članova svih naraštaja, i svih audiovizualnih redateljskih kategorija. DHFR je član FERA, europske federacije audiovizualnih redatelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!