PREDSTAVA KAO ISCJELJENJE

'I-Cure' Ive Dimčeva nakon New Yorka u ZKM-u

11.03.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Bugarski umjetnik Ivo Dimčev gostovat će u petak u Zagrebu u sklopu Queer Zagreb Sezone, gdje će u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) izvesti svoju predstavu "I-Cure", koja je u rujnu prošle godine osvojila publiku i kritiku na njujorškom izdanju festivala Perforacije, također u organizaciji udruge Domino.

Umjetnik koji u svojem radu objedinjuje performans, ples, glazbu, tekst i vizualne elemete, Dimčev nije nepoznat hrvatskoj publici, kojoj se prvi puta predstavio 2007. s predstavom "Lili Handel". S tom je predstavom također gostovao na festivalu Queer New York, te bio nominiran za nagradu Bessie.

Ove se godine Dimčev s Dominom vratio u New York, gdje je s predstavom "I-Cure", za koju potpisuje tekst, glazbu i koreografiju, ponovno osvojio publiku i medije, uključujući impresioniranu kritičarku New York Timesa koja je napisala da je predstava "virtuozna — čak podsjeća na Robina Williamsa".

Njegov najnoviji solo "I-Cure" eksplicitna je predstava kojoj je cilj radikalizacijom teatra terapeutski djelovati na publiku. U njoj Dimčev otvara bitna životna pitanja o tomu što znači biti zdrav a što bolestan, proučava razliku između terapije i kazališta te lijeka i kulture, obećavajući iscjeljenje.

"Ako je iscjeljenje pitanje vlastitog odabira i odluke, zašto tu odluku ne donijeti dok sjedimo u kazalištu? Zašto potrošiti još jedan sat na pokušaj da budemo kulturni kada bi ga mogli iskoristiti da postanemo zdraviji?", pitanja su na koja Dimčev u predstavi pokušava dati odgovore.

Taj proces iscjeljenja nije samo usmjeren na pojedinca, već je zamišljen tako da istovremeno liječi sve fizičke i psihičke poteškoće gledatelja, ali i drugih osoba, ovisno o tome kamo publika usmjerava iscjeliteljsku energiju predstave.

"Što više budete na 'I-Cure' gledali kao na kulturno iskustvo, to će njegov terapeutski učinak biti privremeniji i općenitiji. Ne gubite vrijeme u kazalištu, iskoristite ga", poručuje Dimčev.

Predstava je namijenjena starijima od 18 godina.

Ivo Dimčev autor je više od 30 radova izvođenih diljem Europe i Sjeverne Amerike, za koje je primio brojne međunarodne nagrade za ples i kazalište. Nakon studija na Das Arts akademiji u Amsterdamu Dimčev se preselio u Bruxelles i otvorio vlastiti izvedbeni prostor Volksroom, gdje predstavlja mlade međunarodne umjetnike. Predaje na nacionalnoj kazališnoj akademiji u Budimpešti. Trenutno je umjetnik na rezidenciji u Kaaitheateru u Bruxellesu.