DODJELOM NAGRADA

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga slavi 66 godina djelovanja

  • Autor: I.B./Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2017 11:23
  • Objavljeno 17.12.2016 u 13:00
Muzička akademija u Zagrebu

Muzička akademija u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svečanim koncertom i dodjelom nagrada glazbenim i plesnim pedagozima te proglašenjem najuspješnije glazbene škole i ravnatelja ove subote u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji bit će obilježeno 66 godina djelovanja Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, čiji su ovogodišnji laureati Glazbena škola Pavla Markovca i profesori Jakša Zlatar i Josip Vrbanec

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) okuplja glazbene i plesne pedagoge s ciljem razvoja i unapređenja glazbenog i plesnog odgoja i školovanja. Zahvaljujući dosadašnjem radu HDGPP-a riješen je niz stručnih pitanja i problema iz djelokruga, a dobra suradnja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencijom za odgoj i obrazovanje iznjedrila je donošenje novih nastavnih planova i programa za predškolski odgoj te osnovnih i srednjih glazbenih i plesnih škola, priopćeno je iz HDGPP-a.

Rezultat zajedničkog djelovanja je donošenje prvog hrvatskog Zakona o umjetničkom obrazovanju, iz listopada 2011.

Natjecanje učenika i studenata glazbenih i plesnih škola kao jedno od trajnih i važnijih oblika djelovanja HDGPP-a, utemeljeno 1965. godine, radi otkrivanja, praćenja i usmjeravanja mladih nadarenih glazbenika i plesača.

Osim natjecanja u zemlji, učenici i studenti glazbenih i plesnih škola sudjeluju i na međunarodnim natjecanjima i smotrama koje organizira Europska unija glazbenih natjecanja za mlade (European Union of Music Competititons for Youth - EMCY), čiji je HDGPP član, te na taj način u Europi predstavljaju dosege hrvatskog glazbenog i plesnog školovanja.

Temeljem kvalitetne organizacije hrvatskih regionalnih i državnih natjecanja, EMCY je HDGPP-u povjerila organizaciju europskog natjecanja European Music Prize for Youth 2004.

'Seminari i stručna predavanja za nastavnike, učenike i studente, koje vode ugledni svjetski i domaći pedagozi i umjetnici, iznjedrili su Centar izvrsnosti u čijem se sklopu organiziraju koncerti u zemlji i inozemstvu na kojima nastupaju učenici i studenti prvonagrađeni na državnim natjecanjima', stoji u najavi.

HDGPP dulje od 50 godina redovito izdaje i stručni glazbeno-pedagoški časopis Tonovi u kojem se objavljuju članci vodećih hrvatskih i inozemnih glazbenih pedagoga.

Od 1997. godine HDGPP dodjeljuje Nagradu za životno djelo i Godišnje nagrade, Priznanja glazbenim i plesnim pedagozima koji odlaze u mirovinu, Posebne nagrade te Nagrade za najuspješniju školu i ravnatelja.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je profesor i maestro Jakša Zlatar, dok su profesori Sanja Milić, Niko Marušić, Vanda Novoselec, Dalibor Crnogorac, Dubravka Pavić dobitnici godišnjih nagrada i priznanja.

Najuspješnijom školom proglašena je Glazbena škola Pavla Markovca iz Zagreba, a titulu najuspješnijeg ravnatelja ponijet će profesor Josip Vrbanec

Večerašnji svečani koncert na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji izvest će zborovi i Veliki gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!