VELIKO PRIZNANJE

Hrvatski muzejski filmovi među deset najboljih u Europi

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2020 11:34
  • Objavljeno 23.10.2020 u 11:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Danil Roudenko / Alamy / Alamy / Profimedia

U uži izbor za prestižnu baštinsku nagradu Heritage in Motion koju zajednički dodjeljuju Europska muzejska akademija i Europa Nostra uvrštena su i četiri promotivna filma koje je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba izradio u sklopu EU projekta In Cultura Veritas

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja ceremonija dodjele Heritage in Motion nagrada održat će se online krajem studenog.

Nagrada se od 2014. godine dodjeljuje najboljim digitalnim i multimedijskim ostvarenjima koja na kreativne i inovativne načine usmjeravaju pozornost javnosti na vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine, a ove godine u užem je izboru ukupno deset projekata iz jedanaest zemalja, izvijestio je Muzejski dokumentacijski centar.

Promotivne filmove za projekt "In Cultura Veritas", koji promovira bogatu kulturnu i enološku ponudu prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko, snimila je produkcijska kuća Eclectica u suradnji s filmskom redateljicom Juditom Gamulin i ilustratorom Mislavom Lešićem.

Kombinirajući suvremene animatorske i ilustratorske videoefekte s digitaliziranom baštinom koju čuvaju četiri muzeja – Samoborski muzej, Muzej Sveti Ivan Zelina,

Gradski muzej Jastrebarsko i Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah, publici su na atraktivan i jednostavan način približene povijesne ličnosti, događaji, priče i legende, lokalni obrti te povijest gradova i njihove stoljetne vinogradarske tradicije, napominje se.

Filmovima se kroz niz atraktivnih kadrova željelo provesti gledatelja kroz bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu i specifičnosti lokalnih vinogradarskih tradicija Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko, od grofice Erdödy koja je slala vino iz Zeline svom prijatelju Ludwigu van Beethovenu u Beč, preko vile Horvat na Plešivici koju su posjetile poznate osobe poput Charlieja Chaplina i Isadore Duncan, pa sve do župnika Mateja Vrečera koji je u Šmarju pri Jelšah uslijed suše sagradio Kalvariju koristeći žbuku pomiješanu s vinom.

Projekt In Cultura Veritas realiziran je u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, nositelj je Zagrebačka županija, a u njegovoj provedbi sudjeluje još pet projektnih partnera – Muzejski dokumentacijski centar, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!