poticanje produkcije

Hrvatske serije nominirane za Srca Sarajeva za TV serije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2021 14:05
  • Objavljeno 11.06.2021 u 14:04
Sarajevo Film Festival, ilustrativna fotografija

Sarajevo Film Festival, ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: - / Xinhua News / Profimedia

Sarajevo Film Festival objavio je nominacije za novu kategoriju nagrada, Srca Sarajeva za TV serije, osnovanu sa željom da se unaprijedi i potakne produkcija kvalitetnih audiovizualnih sadržaja

Iz produkcije TV serija iz regije, koje su premijerno prikazane od 1. rujna 2019. do 31. svibnja ove godine za nagrade se natječe 16 televizijskih serija, među kojima su i hrvatske.

Nominirane su za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.

Za Srca Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije nominirano je sedam serija, “Grupa” (Srbija), “Jezero” (Slovenija), “Klan” (Srbija), “Kosti” (Bosna i Hercegovina i Srbija), “Novine”, 3. sezona (Hrvatska), “Porodica” (Srbija) i “Tajkun” (Srbija).

Za najbolju komediju nominirane su “Crno-bijeli svijet”, 4. sezona (Hrvatska), “Dnevnik velikog Perice” (Hrvatska), “Mama i tata se igraju rata” (Srbija) i “Zlatni Dani” (Srbija).

Među nominiranima za najboljeg kreatora serije su i iz Hrvatske Ivica Đikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila, Dalibor Matanić za treću sezonu “Novina”, te Albino Uršić za “Dnevnik velikog Perice”.

U kategoriji Najbolje glumice i Najboljeg glumca po osam je nominiranih, od hrvatskih glumica na popisu su Olga Pakalović (“Novine”), Tihana Lazović (“Tajkun”) i Jelena Miholjević (“Crno-bijeli svijet”).

Među regionalnim glumcima koji će se natjecati za nagrade iz Hrvatske je Zdenko Jelčić iz “Novina”.

Za Zvijezdu u usponu pet je nominiranih, a među njima i Kaja Šišmanović, iz 4. sezone serije “Crno-bijeli svijet”.

"Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodni plasman", ističe se.

Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija, po njih pet, imaju serije “Grupa” i “Porodica”, po četiri nominacije imaju serije “Jezero”, “Novine” i “Klan”; tri nominacije ima serija “Tajkun”, serija “Kosti” ima dvije nominacije, a po jednu nominaciju imaju serije “Porodica Markovski” “Južni vetar”, “Senke nad Balkanom”, “Močvara” i “Kalup”.

U kategoriji TV komedija tri nominacije ima serija “Crno-bijeli svijet”, dvije “Dnevnik velikog Perice”, a po jednu nominaciju “Mama i tata se igraju rata” i “Zlatni dani”.

O dobitnicima nagrada odlučit će žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama, najavljeno je.

Ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije bit će održana za vrijeme 27. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 13. do 20. kolovoza.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!