KROATIEN KREATIV 2013.

Hrvatske izložbe, predstave i čitanja u Njemačkoj

21.05.2013 u 10:44

Bionic
Reading

Na festivalu Kroatien Kreativ 2013. povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji se tijekom 2013. godine održava diljem Njemačke u lipnju će se također odvijati bogat i raznolik program

U Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu do 23. lipnja 2013. godine bit će postavljene  izložbe 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te izložba osječkog fotografa Damira Rajlea 'Traženje tragova' koja  istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj.

U popratnom programu 8. lipnja 2013. godine će se održati 'Hrvatski dan' na kojemu će se predstaviti hrvatsko kulinarstvo, tradicionalna glazba i turizam.

Zoran Ferić će u Podunavsko-švapskom muzeju 20. lipnja 2013. godine čitati iz svog romana 'Kalendar Maja' koji je nedavno preveden na njemački jezik i predstavljen na Sajmu knjiga u Leipzigu.

U berlinskom javnom kazalištu za djecu i mlade, Theater an der Parkaue, Gradsko kazalište lutaka Split igrat će predstavu 'Did i repa' 9. lipnja 2013. godine. Iako predstava kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, ponajviše je inspirirana životom i glazbom  Dalmatinske zagore, vrličkim kolom i gangom kroz oči desetogodišnjakinje koja odlazi u posjet didi i babi u Zagoru gdje uči o drugačijem ritmu života, specifičnostima Zagore te kroz sve to polagano sazrijeva.

Nakon svibanjske praizvedbe komada Ivane Sajko 'To nismo mi, to je samo staklo', predstava će ponovno igrati u Schauspielhaus u Frankurtu na Majni 17. lipnja 2013. godine. Izvedbi će također prisustvovati Ivana Sajko koja će nakon predstave raspravljati s publikom i umjetnicima. 'To nismo mi, to je samo staklo' nudi pogled u budućnost generacije mladih čiji je život zauvijek obilježen svjetskom gospodarskom krizom.

Na kampusu Sveučilišta u Rostocku 25. lipnja 2013. godine održat će se predavanje 'Kontinuiranost i cezure u hrvatskoj povijesti' prof. dr. Ludwiga Steindorffa, dugogodišnjeg predavača povijesti Jugoistočne Europe na Sveučilištu u Kielu. Steindorff će govoriti o povijesti Hrvatske, njenim odnosima sa susjednim zemljama te naročito o Hrvatskoj u bivšoj Jugoslaviji i nakon njezinog raspada.

'Hrvatski tjedan u Frankfurtu' trajat će od 27. lipnja do 2. srpnja 2013. godine u prostorima CityForum ProFrankfurt, privatnog udruženja posvećenog promoviranju Frankfurta. Program je osmišljen tako da se u njemu pokaže sva kulturna raznolikost 28. zemlje-članice Europske unije uz klapsko pjevanje, tamburaše i hrvatske gastronomske specijalitete.