'Salty Banana'

Hrvatska animatorica Mihaela Erceg ostvarila zapažen nastup u Madridu

09.11.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Mihaela Erceg predstavila je projekt 'Salty Banana' koji prati skupinu mladih žena s temom hrane iz različitih, često traumatičnih, pozadina. Poput 'Seinfelda' i 'Prijatelja', humoristična serija prati format gotovo sitkoma sa svakom epizodom koja predlaže novi problem za jednu od djevojaka

Hrvatska redateljica, spisateljica i animatorica Mihaela Erceg ostvarila je zapažen uspjeh na Cartoon Springboard, jednome od ključnih europskih predstavljanja mladih talenata u industriji animacije koji je održan u Madridu.

Jamie Lang, glavni urednik Cartoon Brewa, uglednog portala koji se bavi animiranim filmom, sa sjedištem u Brooklynu, USA je izdvojio je četiri predstavljanja, koja su mu zapela za oko prvog dana Cartoon Springboarda: "Surkotés" (Belgija) redatelja Baami-Bandema Mpoza Godfrey (pisci: Martin Delporte, Nicolas Laasman, Emin Ben Kaddour, Pablo Exposito Lopez), "9 Million Colors" (Češka) redateljice Bárae Anne Stejskalová (producent: Bionaut Animation, koproducent: Divize), "For an Hour and a Half" (Francuska) redateljice Marie Derambure (pisac: Paco Moccandi) te "Salty Banana" (Hrvatska) redateljice, spisateljice i animatorice Mihaele Erceg. Mihaelin nastup je posebno izdvojio.

Posljednji nastup dana bio je – a to nije samo za nijansu u odnosu na ostale – najbolje primljen i najzabavniji. Scenska karizma kreatorice "Salty Banane" Mihaele Erceg bila je zapažena od strane žirija, pri čemu je istaknuto da se ona u Hrvatskoj bavi stand-up komedijom. Nitko nije bio iznenađen, budući da su se mnogi u prostoriji nasmijali već od njezine riječi "kreni".

"Salty banana" okuplja skupinu mladih žena s temom hrane iz različitih, često traumatičnih, pozadina. Poput "Seinfelda" i "Prijatelja", humoristična serija prati format gotovo sitkoma sa svakom epizodom koja predlaže novi problem za jednu od djevojaka koji joj ostale pomažu riješiti. Jedina zabrinutost koju su izrazili stručnjaci Daniella Gallegos iz Tribes Media, Stephan Roelants iz Melusine Productions i Fabian Driehorst iz Fabian&Fred bila je ta da su u informacijama o projektu koje su dobili prije predstavljanja neki likovi povremeno ispadali kao "preslani". Međutim, nakon što su vidjeli izvrsnu Mihaelinu predstavu, bili su sigurni da će ona pronaći pravi način kako bi show uspio.

Cartoon Springboard održao se od 23. do 25. listopada. Završen je nakon tri intenzivna dana seminara, predstavljanja projekata i umrežavanja sudionika. Ukupno je na ovogodišnjem Springboardu bilo 169 sudionika iz 24 države. Trideset osam ih je došlo kao predstavnici 26 projekata koji su bili predstavljeni, a 26 stručnjaka iz produkcijskih kuća, distributera i platformi diljem Europe je dovedeno da ocijene predstavljanja, daju prijedloge i možda se uključe u one koji su im se najviše svidjeli.

Više od polovice prezentacija koje su ove godine odabrali organizatori su bile humorističkog karaktera. Također su odabrali osam animiranih projekata koji su stavljali naglasak na grupe i zajednice umjesto na pojedinog junaka. Bilo je, naravno, projekata koji su naginjali avanturi, drami i ozbiljnijim temama uključujući rasizam, seksualni identitet i orijentaciju, mentalno zdravlje i imigraciju.

Cartoon Springboard je ove godine privukao izuzetan broj ženskih autora. Četrdeset i četiri posto prijedloga je došlo od žena kreatorica, dok su 42 posto redateljica bile žene, što pokazuje da Springboard doživljava stalnu evoluciju programa, te pruža mogućnost da se mlade žene probiju do industrije animacije.