JAK POLITIČKI PRITISAK

Hollywood Reporter i Cineuropa izvijestili o Hribarovoj ostavci

13.02.2017 u 19:38

Bionic
Reading

Hollywood Reporter i Cineuropa izvijestili su o odlasku Hrvoja Hribara s čelnog mjesta Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC)

Hollywood Reporter piše kako je Hribar dao ostavku nakon negativnog mišljenja revizije tijela koje upravlja sustavom poticaja koji je u Hrvatsku privukao visoke produkcije, kao što je 'Igra prijestolja'.

Hribar je za taj američki časopis izjavio kako bi poticaji sada mogli biti ugroženi, kako još nema reakcije vlade o tim događajima, niti novaca u proračunu za poticaje za ovu godinu.

Dodao je kako revizija predstavlja kulminaciju više od godinu dana dugih političkih pritisaka na HAVC koji su počeli u vrijeme mandata ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u razdoblju od veljače do listopada prošle godine kada je, navodi se u tekstu, došlo do kašnjenja u povratu uloženih sredstava producentima koji su snimali filmove u Hrvatskoj.

Prenose i da su napadi na HAVC počeli s kritikama 'desno orijentiranih političara u Hrvatskoj' zbog financiranja kontroverznog danskog dokumentarca '15 minuta - Masakr u Dvoru'. 'To je bio pokretač desničarskih zahtjeva da se demontira institucija za koju tvrde da dovoljno ne financira domoljubne filmove', rekao je Hribar.

U tekstu se navodi kako je revizija otkrila 'navodne' nepravilnosti u upravljanju financijama, fokusirajući se na to da svaki trošak iznad 200 tisuća kuna mora potpisati ministar kulture, a što se, kaže Hribar, u praksi nije odnosilo na ugovore o financiranju filmske proizvodnje. 'Optužuju nas da upravljamo sustavom kakav je uvijek bio u HAVC-u i koji je prošao bezbrojne nezavisne revizije', kaže Hribar, dodajući da je zakon na njihovoj strani, ali da nakon političkih i medijskih pritisaka nije imao drugog izbora nego dati ostavku.

Kako se navodi u tekstu, Hribar ima pravo dva tjedna nakon ostavke ostati na tom mjestu, što uključuje i odlazak na Berlinski filmski festival, a što će mu, kako je sam rekao, dati priliku da osobno objasni situaciju producentima i čelnicima međunarodne filmske industrije.

Internetski portal Cineuropa također prenosi Hribarove tvrdnje o tome kako je sporno što bi prema mišljenju revizije ugovore iznad 200 tisuća kuna trebao potpisivati ministar kulture, a što smatra suprotnim osnovnim načelima o političkoj neovisnosti na kojima je HAVC osnovan.

U članku se podsjeća na međunarodne uspjehe hrvatskih filmova tijekom Hribarova sedmogodišnjeg mandata na uglednim svjetskim filmskim festivalima i porast produkcije, kao i uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

U oba se teksta citira i Koordinacija hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja koja je u nedavnom priopćenju izrazila zabrinutost zbog mogućeg ponovnog uvođenja političkih odluka u hrvatsku kinematografiju.