POBUNJENI

HDLU je društvo umjetnika, a ne podoficira

27.11.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Skupina od 40-ak članova inicijativnog odbora, koji je sazvao izvanrednu skupštinu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU), nije održala izvanrednu skupštinu već izvanredni skup na kojemu je odlučeno da će 30. studenoga, za kada je zakazana redovita izborna skupštini HDLU-a, zatražiti njezinu odgodu na rok od dva do tri tjedna kako bi se ona mogla temeljito pripremiti

Zašto je izvanredna skupština pretvorena u izvanredni skup, i to jednoglasnim pristankom nazočnih, objasnio je Dubravko Adamović, jedan od 70-ak članova inicijativnoga odbora koji smatraju da su ugroženi temeljni interesi HDLU-a i budućnost te udruge te zahtijevaju opoziv Upravnog odbora na čelu s Josipom Zankijem.

Adamović je tako rekao da postoje oprečna pravna tumačenja odredaba statuta HDLU-a pa bi održavanje izvanredne skupštine moglo izazvati blokadu HDLU-a čime bi, dodao je, mogla postati upitna sudbina te najstarije umjetničke udruge u Europi koja djeluje 141 godinu.

Prije ulaska u prostorije HDLU-a članove inicijativnog odbora dočekala su dvojica zaštitara koji su, po odluci Upravnog odbora HDLU-a, od njih zatražili da pokažu osobne iskaznice kako bi se provjerilo jesu li oni doista članovi HDLU-a. Ravnatelj HDLU-a Branko Franceschi najavio je pak da će isti postupak biti i u ponedjeljak za kada je najavljena redovita izborna skupština HDLU-a te da je to samo posljedica svega što se događalo proteklih dana.

Taj postupak komentirao je, među ostalima, i član HDLU-a Srećko Planinić koji je rekao da se tako nešto još nije dogodilo u tome društvu te da je to vrhunac samovoljnoga ponašanja vodstva HDLU-a.

Predstavnik inicijativnog odbora Damir Sokić ustvrdio je da je HDLU "društvo umjetnika, a ne podoficira" rekavši da je inicijativni odbor sazvao izvanrednu skupštinu samo tri dana prije redovite izborne skupštine kako bi opozvao upravu koja nema legitimitet.

U raspravi je posebna pozornost iskazana pitanjima statuta HDLU-a odnosno, rečeno je, njegove neusklađenosti sa Zakonom o udrugama te opozivu članova Odbora za statut.

Predsjednik toga opazvanog odbora Antun Krešić rekao je da su oni odradili svoj posao, ali da Upravni odbor nije proslijedio izmjene statuta u nadležni gradski ured.

Krešić smatra da Upravni odbor nije to učinio zato što izmjene statuta nisu u skladu sa Strategijom razvoja HDLU-a do 2012. po kojoj bi se HDLU trebao transformirati u dva centra - pravno-edukativni i centar za vizualne umjetnosti.

Vodstvo HDLU-a ocijenilo je jučer na konferenciji za novinare u Domu HDLU-a da je sazivanje izvanredne skupštine na poticaj inicijativnog odbora od sedamdesetak članova toga društva nelegalno i protivno statutu.