povijesna sjednica

HAVC po prvi puta dao novac za razvoj i proizvodnju videoigara, ovo su projekti koje su podržali

18.02.2022 u 16:35

Bionic
Reading

U potkategoriji razvoja projekta prijavilo se 26 projekata, odabrano ih je šest, dok se u potkategoriji proizvodnje prijavilo 20 projekata, a odobrena su dva. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 595.000 kuna

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća koja se održala u petak donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara.

Na poziv, s rokom 19. studenog 2021. godine, u potkategoriji razvoja projekta prijavilo se 26 projekata, odabrano ih je šest, dok se u potkategoriji proizvodnje prijavilo 20 projekata, a odobrena su dva. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 595.000 kuna.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 36. sjednici odlučivalo je u sastavu: Zinka Kiseljak, Mirna Supek Janjić, Matko Burić, Goran Dević, Josip Krajina, Goran Mećava, Lado Skorin, Zrinko Ogresta i Tonko Weissmann dok su na 100. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Davorka Begović, Tiha Gudac, Ana Horvat, Carmen Lhotka, Andrej Kovačević, Ivor Martinić, Hrvoje Stipanov i Tomislav Šakić.

Kako se napominje u obrazloženju umjetničkog savjetnika za videoigre Andreja Kovačevića, s obzirom da se radi o prvom javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara nije iznenađujuće da veliki udio prijavljenih projekata ima vrlo nisku razinu zrelosti prijavljene dokumentacije.

Rezultat je da se za sufinanciranje proizvodnje predlažu tek dva projekta, dok se za sufinanciranje razvoja predlaže šest projekata.

Za razvoj projekta to su "Vučedol" Andrije Zorića i i "Profesor Balthasar" Aleksandra Gavrilovića, "Ancient Tales" Mirinde Paraman, "Bumbarov let" Marka Hrenovića i Ivana Turković-Hrnjaka, "One on One, Boys and Girls" Frane Petruše i "Path of View" čiji je glavni autor Vanja Čulek.

U kategoriji proizvodnje odobrene su "Go Home Annie" Mladena Bošnjaka i "Kiddoland" Mateje Vedrine.

Imenovani su i umjetnički savjetnici - novi umjetnički savjetnik za kratkometražni film je Mario Kozina, za manjinske koprodukcije Bojan Kanjera, a na novi mandat na mjesto umjetničkog savjetnika za videoigre imenovan je Andrej Kovačević.

Životopisi novih umjetničkih savjetnika dostupni su na ovoj poveznici.

Odluka o potpori za dodatne troškove snimanja filma "Zubi krokodila" redatelja Filipa Herakovića uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom dostupna je na ovoj poveznici.