do 3. travnja

HAVC otvorio savjetovanje o kategorizaciji filmova

08.03.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) otvorio je savjetovanje s javnošću o Nacrtu pravilnika o kategorizaciji audiovizualnih djela, koje će trajati do 3. travnja.

Tim se pravilnikom uređuje postupak kategorizacije igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova te videoigara s obzirom na njihovu preporučenu dostupnost različitim dobnim skupinama, kao i način označavanja kategorija filmova radi zaštite djece i mladih od sadržaja neprimjerenog njihovoj dobi.

Audiovizualna djela neprimjerenog sadržaja su filmovi ili videoigre čiji bi sadržaj vjerojatno mogao ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj djece i mladih, odnosno filmovi ili videoigre s prizorima grubog nasilja, vulgarnih izraza, prizora zlouporabe opijata te s drugim prizorima za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, napominje se u pravilniku.

Dobne kategorije preporučene dostupnosti filmovima su "Svi uzrasti“, koja se ne označava te one koje trebaju imati oznaku i nisu preporučene za određenu dob, "12“, "15“, "18“, te u slučaju videoigara "3“ , "7“, "12“, 16“ i "18“.

Oznaka bilo koje od kategorija ne može zamijeniti nadzor roditelja ili skrbnika nad pristupom djece i mladih sadržaju te na njima u konačnici počiva odgovornost za ono što djeca i mladi gledaju, ističe se.

Pravilnik se ne primjenjuje na filmove koji se prikazuju u okviru smotri, sajmova, nacionalnih revija, retrospektiva, festivala, edukativnih programa, internih zatvorenih projekcija sudionika audiovizualne industrije, te prigodnih projekcija u okviru međunarodne suradnje.

Kategoriju određuje distributer temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima i tog Pravilnika, a dužan je HAVC-u dostaviti obavijest o dodijeljenoj kategorizaciji najkasnije sedam dana prije prvog javnog prikazivanja ili stavljanja u promet filma na području Republike Hrvatske.

Povjerenstvo za kategorizaciju filmova se sastoji od jednog člana predstavnika HAVC-a, jednog člana predstavnika Udruženja kinoprikazivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i jednog predstavnika Udruženja distributera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U Povjerenstvu za kategorizaciju videoigara jedan predstavnik HAVC-a, jedan predstavnika Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara i jedan predstavnik Agencije za elektroničke medije.

Svrha otvorenog savjetovanja je prikupiti mišljenja javnosti o nacrtu novog Pravilnika, a svi koji se žele uključiti mogu dostaviti svoje primjedbe i prijedloge, uz jasna obrazloženja na što se očitovanja odnose, na obrascu za savjetovanje, objavljenom na službenim stranicama HAVC-a.

Po završetku postupka savjetovanja objavit će se izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja o razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi danih u postupku savjetovanja.