FESTIVAL U RIJECI

Gruzijski 'Macbeth' najbolji na Malim scenama

11.05.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Predstava 'Macbeth' gruzijskog državnog dramskog i glazbenog kazališta Vaso Abashidze iz Tbilisija proglašena je najboljom predstavom u cjelini ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci

Najbolji redatelj je, po ocjeni prosudbene komisije, David Doiashvili za režiju predstave 'Macbeth'.

Nagrade za rad na ovoj predstavi dobio je Doiashvili i za scenografiju, a Nicoloz Memanishvili za scensku glazbu, Ann Mosidze za kostimografiju te Ia Nadirashvili za oblikovanje svjetla.

Najboljim muškim glumcem ravnopravno su proglašeni Nikola Ristanovski i Ljubomir Bandović za uloge u 'Dervišu i smrti'.

Nagradu za najbolju glumicu dobile su ravnopravno Luba Gogorishvili za ulogu u 'Macbethu' i Nataša Matijašec Rošker za ulogu u predstavi 'Bliže'.

Najbolja epizodna glumica je Doris Šarić Kukuljica za uloge u predstavama 'Zagrebački pentagram' i 'Oprostite, mogu li vam ispričati...?', a najbolji mladi glumac Tornike Gogrichiani za ulogu Macbetha u istoimenoj predstavi.

Anica Tomić i Jelena Kovačić proglašene su zajedno najboljim dramaturginjama za 'Menažeriju' i 'Oprostite, mogu li vam ispričati...?'.

Posebnu nagradu prosudbene komisije dobila je glumačka ekipa predstave 'Menažerija', i to za izuzetnu scensku energiju.

Jednaku najveću ocjenu gledatelja dobile su predstave 'Macbeth' i 'Menažerija'.

Sve nagrade, osim onih za režiju, scenografiju i ocjenu publike, nose imena riječkog glumca Veljka Maričića, nagrada za režiju nosi ime Anđelka Štimca, riječkog redatelja, a one za scenografiju i ocjenu publike Doriana Sokolića, scenografa i teatrologa.

Umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena je Nenad Šegvić, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je Jasen Boko. Stručnu prosudbenu komisiju činili su Daša Drndić, Zoja Odak, Voja Brajović, Tadej Toš i Elvio Baccarini

Nagradu medijskog pokrovitelja Novoga lista pod nazivom Mediteran dobila je Doris Šarić Kukuljica za dvije uloge u predstavi 'Zagrebački pentagram'.

Organizatori 17. međunarodnog festivala malih scena, otvorenog 3. svibnja, su udruga HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka i Grad Rijeka. Odigrano je 10 predstava, od kojih tri iz Hrvatske, tri iz Srbije, dvije iz Slovenije te po jedna iz Gruzije i BiH.