IPAK STVARNA OSOBA

Grčki arheolozi pronašli Odisejev dom

  • Autor: hina
  • Zadnja izmjena 26.08.2010 18:32
  • Objavljeno 26.08.2010 u 18:32
Arheologija egipat

Arheologija egipat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grčki arheolozi otkrili su ostatke kraljevske palače na otoku Itaci, koji se odavna povezuje s Homerovim junakom Odisejem

Stručnjaci sa sveučilišta u Ioannini iskapali su više od 16 godina na jednome lokalitetu te pronašli ostatke kraljevske rezidencije za koju vjeruju da je bio Odisejev dom, što podupire teoriju da je junak Homerova epa, vladar Itake, bio stvarna osoba, prenijela je u četvrtak Atenska novinska agencija (ANA).

Iskapanja su otkrila ostatke zgrade s unutrašnjim stubištem usječenim u stijenu, zatim fontanu iz 13. stoljeća prije Krista te glineno posuđe iz mikenskog doba.

Profesor Thanassis Papadopoulos rekao je kako vjeruje da je to 'palača Odiseja i Penelope, jedino mjesta iz Homerovih epova koje još nije bilo otkriveno', prenosi ANA.

Papadopoulos navodi da je tlocrt zgrade vrlo sličan palačama otkrivenima u Mikeni i drugim antičkim mjestima.

Prema Homerovu epu, Odisej ili Uliks, deset je godina lutao na povratku kući poslije Trojanskog rata da bi konačno našao svoju ženu Penelopu opsjedanu proscima koji su je primoravali da se preuda, a netko od njih postane vladar Itake. Odisej ih je sve smaknuo i vratio vlast, a snaga Homerove pjesničke riječi prerasla je u simboliku pa je Odiseja sinonim za lutanja, Penelopa za bračnu vjernost, a sam Odisej za lukavost, jer je od njega potekla zamisao o gradnji Trojanskog konja kojim su Grci na prevaru osvojili Troju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!