SLUČAJ PALMIŽANA

Gradonačelnik Hvara pozvao policiju u pomoć

09.07.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Gradonačelnik grada Hvara Rino Budrović očitovao se o problemu 'kulturocida i ekocida' grada Hvara i otoka Sveti Klement Palmižana

Grupa stanovnika i gostiju otoka Sveti Klement Palmižana napisala je peticiju kojom od lokalnih vlasti nastoji ishoditi zaštitu tog mjesta.
Podsjetimo, cijela situacija izazvana je prisutnošću brodova Yacht Weeka i sličnih, kako navode u pismu, nekontroliranih organizacija u ACI marini Palmižani.

U peticiji se pitaju jesu li Grad Hvar i Palmižana, jedan od najstarijih i najpoznatijih turističkih brendova, prepušteni devastiranju i uništenju?

Od Rine Budrovića, gradonačelnika grada Hvara, dobili smo odgovor na njihove upite.

'Grad Hvar zaprimio je peticiju stanovnika i gostiju Palmižane. Poštujući i uvažavajući zahtjev upućen peticijom stanovnika, ugostitelja i gostiju Palmižane, želim reći kako se u mnogočemu radi o naslijeđenom te akumuliranom problemu koji se tolerirao i potencirao više godina.

Pretpostavljam da su se stanovnici i gosti Palmižane u više navrata obraćali gradskim i inim vlastima tijekom prethodnih godina te da su sada pribjegli ovoj mjeri potpisivanja peticije.

Smatram da ACI marina Palmižana mora osigurati poštivanje Zakona i gradskih odluka, kao i svog 'kućnog reda', koji se odnose na sve pa i na goste ACI marine.

Oni ničim ne smiju ugrožavati ostale goste otoka. Ako se radi o masovnom ugrožavanju javnog reda i mira, tu nadležnost svakako ima policija te ih pozivam da odrade svoj posao. Ugrožavanje javnog reda i mira u ingerenciji je policije kao institucije, i uvjeren sam da će, s toga aspekta, institucije odraditi svoj posao.

Organizatore Yacht Weeka pozivam da svoj posao odrađuju temeljem pozitivnih zakonskih propisa RH i poštuju javni red i mir.

Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije, koja upravlja područjem Paklenih otoka, pozivam da učini sve u svojim zakonskim okvirima, kako bi se osigurala sigurnost i kvalitetno upravljanje navedenim područjem. Grad Hvar će biti područje gdje je svaki gost dobrodošao i područje poštivanja kako Zakona RH tako i gradskih odluka', zaključio je Budrović.

'Ne bismo komentirali situaciju'

Iz Ministarstva turizma danas smo dobili njihovo službeno priopćenje:

'S obzirom da Ministarstvo turizma nema nadležnost nad komunalnim redarstvom na Palmižani, ne bismo komentirali situaciju koja izaziva nezadovoljstvo kod dijela stanovništva i turista. Turistička zajednica Hvar, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, mora ne samo voditi brigu o destinaciji, već i upravljati njezinim turističkim proizvodom.

To je ono što nazivamo destinacijskim menadžmentom jer svoj proizvod treba adekvatno tržišno pozicionirati. Kao Ministarstvo turizma zalažemo se za kvalitetan razvoj turizma u skladu s prostorom u kojem živimo.'