PETICIJA ZA OČUVANJE PALMIŽANE

'Gosti Yacht Weeka opasni su za živote stanovnika!'

09.07.2014 u 12:11

Bionic
Reading

U peticiji koju potpisuju stanovnici, ugostitelji i gosti otoka Sveti Klement Palmižana, od lokalnih vlasti nastoji se ishoditi zaštita tog mjesta: 'Riječ je o kulturocidu i ekocidu koji ne prijeti samo kolapsom turizma i reputacije građenih cijelo jedno stoljeće, nego fizičkom nestanku cijelog otoka uopće', piše u peticiji u kojoj se pitaju prepuštaju li Grad Hvar i država Palmižanu, jedan od najstarijih i najpoznatijih turističkih brendova, devastiranju i uništenju?

Zabrinuti građani odlučili su se obratiti peticijom kojom nastoje zaštititi kulturno, turističko i ekološko dobro države: predsjedniku Gradskog Vijeća Marku Jeličiću i Vijećnicima Gradskog Vijeća Grada Hvara, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstvu turizma Hrvatske

Peticijsko pismo grupe stanovnika i gostiju otoka Sveti Klement Palmižana pod naslovom 'Buka i nepoštivanje javnog reda i mira na Palmižani', prenosimo u cijelosti:

'Zbog situacije koja je potpuno van kontrole, a koja se događa na otoku Sveti Klement, predio Palmižana - Vinogradišće, prisiljeni smo prosvjedovati i tražiti zaštitu, budući pripadamo Gradu Hvaru.

Cijela situacija je izazvana prisutstvom brodova 'Yacht Weeka' i sličnih nekontroliranih organizacija u ACI marini Palmižana.

Prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske, Pakleni otoci zaštićeni su spomenik prirode u kategoriji značajnog krajolika, tj. zaštićenog krajolika, kojim upravlja Županijska javna ustanova za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode. Otoci su, prema odluci Sabora Hrvatske pod zaštitom od 1972. godine. Slijedom navedenog, pozivamo na hitnu akciju da se zaštiti ono što je zakonom određeno kao zaštićeno.

Već smo svjedočili prošle godine - kada se događa 'Yacht Week' ili slične nekontrolirane organizacije u ACI marini Palmižana – da se potpuno poremeti red i mir na otoku. Svjedočili smo prve znakove devastacije otoka već prošle godine, kada preveliki broj mladih i razuzdanih ljudi preplavi cijeli otok u već alkoholiziranom stanju, šećući se otokom s bocama alkohola i cigaretama u ruci. Njihovo kretanje od marine do uvale Vinogradišće ugrožava mir i red privatnih vlasnika kuća na Palmižani, zatim gostiju restorana u uvali Vinogradišće, kao i gostiju u smještajima Meneghello (koji uredno plaćaju boravišnu pristojbu gradu Hvaru) te svi moraju trpjeti preglasnu muziku i buku u ovoj oazi mira.

Ugostiteljski obrt Palmižana obitelji Meneghello teškim je odricanjem iz krša i kamena stvorila na Palmižani tijekom dva stoljeća jedan od najljepših europskih egzotičnih krajolika, raskošni arboretum. Obitelj već više od stotinu godina gradi reputaciju otoka Sveti Klemet Palmižana kao jedan od najvećih i najljepših hrvatskih, svjetski poznatih, brendova kulturnog turizma. Palmižana (Sveti Klement), u novinama The Times i Guardian ove godine, kao i 2008., proglašena je najljepšim otokom na Jadranu, s atributima oaze mira, ljepote, umjetnosti, prirode i mora. I sama turistička zajednica grada Hvara šalje novinare iz cijeloga svijeta da tome svjedoče. Gosti dolaze na preporuku svjetskih ozbiljnih medija i nalaze na 'Sodomu i Gomoru'. Tu su, također i drugi ugostiteljski objekti koji dijele istu sudbinu i razmišljanje, što nas je i okupilo u ovoj zajedničkoj intervenciji. U pitanje je dovedena reputacija našeg otoka i njegova posjećenost od strane dugogodišnjih gostiju koji se tuže i odlaze.

Prema informacijama s internetske stranice Yacht Week će se događati na Palmižani cijelo ljeto, svaki tjedan od 7. 6. do 30. 8.; podijeljeni su u dvije grupe, prva grupa ponedjeljak - srijeda, druga grupa srijeda - petak, što znači da će njihova prisutnost na otoku biti pet dana tjedno! Nakon iskustva od prošlog tjedna, strašno smo zabrinuti što će se događati tijekom cijelog ljeta, jer se nered pogoršao od prošle godine.

Uvala Palmižana se na njihovim internetskim stranicima reklamira kao 'Natural bay', a poziva zainteresirane da rezerviraju mjesto na fantastičnom putovanju s cjelodnevnim i noćnim partijanjima.

Obitelji koji su vlasnici privatnih kuća, kao i ugostitelji Palmižane trpe buku danju i noću; plivači moraju micati djecu s plaže zbog vulgarnih i nedoličnih situacija uzrokovanih ponašanjima tih grupa mladih na javnim mjestima po cijelom otoku. Ta razuzdana masa mladih prolazi po stazama otoka i kroz privatna dvorišta i okućnice stanovnika Palmižane ometajući na taj način posjed i mir vlasnika.

Smatramo nedopustivim postupak ACI marine koja je pristala na povećan aranžman Yacht Weeka za ovo ljeto, ne uvažavajući pritom kontekst krajolika u kojem se marina nalazi i naše turističke orijentacije koju smo godinama gradili. Tim bezobzirnim, jednostranim aktom, mi smo se svi, uključujući i goste, našli u izuzetno nepovoljnoj situaciji. Taj tip turizma je štetan i dugoročno neodrživ te ćemo njegove posljedice, ukoliko se trend nastavi, godinama osjećati.

Ponašanje gostiju Yacht Weeka ne samo da oduzima priliku za mir i odmor, nego krije i opasnosti za živote stanovnika, jer zbog razuzdanog ponašanja u toliko alkoholiziranom stanju oni gube kontrolu nad svojim postupcima pa je znatno povećana opasnost i od požara u stoljetnim šumama u svakom trenutku. Mještani se osjećaju ugroženima i napadnutima zbog zastrašujućih situacija a nadaleko nema zaštitara, policije niti bilo kakvih komunalnih redara', stoji u obrazloženju.

Peticija se predaje u Ured Gradskog Vijeća grada Hvara u nadi da će biti razmotrena na sljedećem sastanku Vijeća u utorak, 8. srpnja, zaključili su organizatori akcije.

Na adrese Ministarstva turizma i ured hvarskog gradonačelnika Rina Budrovića poslali smo upite za očitovanje o situaciji i peticiji, ali do zaključenja teksta nismo dobili njihove odgovore.