POZIVAJU DRŽAVU DA UČINI ISTO

Grad Zagreb knjižarima spustio zakupninu na kunu po kvadratu

12.05.2017 u 17:40

Bionic
Reading

Pročelnika zagrebačkoga gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izjavio je u petak, nakon sastanka nakladnika i knjižara s gradonačelnikom Milanom Bandićem kako je kao prva mjera dogovoreno da svima onima koji su u zakupu u gradskom prostoru, od sutra zakupnina bude 1 kunu po četvornom metru

To je onaj materijalno važan i, kako je rekao, poticajno simboličan znak da grad Zagreb stoji iza svojih knjižara i nakladnika koji nisu samo zagrebački nego i svehrvatski.

Potaknut ćemo i Vladu Republike Hrvatske, prije svega resorno Ministarstvo kulture  i Ministarstvo državne imovine da ozbiljno razmisle i pozabave se problematikom u kojoj su se našli nakladnici i knjižari, rekao je Lovrić.

Najavio je kako će pozvati državne vlasti da za početak primjene ovu mjeru kada je u pitanju zakup državnog prostora.

Lovrić je naglasio kako žele potaknuti i druge jedince lokalne samouprave da primjene isto to, dodavši da su dogovorili jednu zajedničku koordinaciju, gdje će i dalje razmatrati problematiku koja tišti nakladnike, jer će se ovo stanje i dalje reflektirati.

Ovim mjerama nećemo riješiti problem. Nastavit ćemo i dalje u okviru gradskih mogućnosti i ovlasti, što je to gdje grad Zagreb može pomoći, rekao je Lovrić, dodavši kako su dogovorili sastanak i za sljedeći tjedan.

Nakladnica Milana Vuković Runjić ocijenila je da je kao nakladnica i knjižarka 'doživjela povijesnu odluku'. Napravljen je veliki korak u tomu da su barem knjižare u Zagrebu spašene, što će odsada plaćati simbolički zakup od jedne kune, rekla je.

Smatra kako problem treba dignuti na državnu razinu te da cijela država pokaže svijest da knjižare nisu samo trgovine i da knjiga nije samo roba, tj. da su knjižare žarišta kulture.

Kao što je grad Zagreb danas riješio problem, nadamo se da će i država kroz Ministarstvo kulture, povući sve moguće alate da spasimo od umiranja knjižare po Hrvatskoj i sačuvamo pisanu riječ u Hrvatskoj, istaknula je Vuković Runjić.

Po ocjeni nakladnika Ante Žužula ovo je veliko razumijevanje za nakladnike i knjižare. Školska knjiga je spremna prihvatiti neke knjižare Algoritma u mjestima gdje ŠK nema svoje knjižare, odgovorio je na upit hoće li njegova kuća preuzeti neke Algoritmove knjižare.

Spremni smo pomoći jačanju knjižarske mreže i jamčiti svim hrvatskim nakladnicima i mladim ljudima da ne odlaze vani te im tako omogućiti da rade, rekao je Žužul.

Procijenio je da će zbog slučaja Algoritam mnogi nakladnici izgubiti milijunska novčana sredstva.