1941. - Godina koja se vraća

Golem interes za Goldsteinovu knjigu u Americi

23.10.2013 u 13:31

Bionic
Reading

Publicist Slavko Goldstein tijekom studenog će američkoj publici predstaviti svoju knjigu '1941. - Godina koja se vraća', a na turneju odlazi na poziv svog američkog izdavača, prestižnog književnog časopisa The New York Review of Books

'1941. - Godina koja se vraća' višestruko je nagrađivana knjiga u Hrvatskoj, a izdao ju je Novi Liber 2007. Američko izdanje dolazi u knjižare 5. studenog, a prestižni literarni časopis objavio ga je u svojoj nakladi na poticaj Charlesa Simica, pjesnika i prevoditelja koji je objavio recenziju Goldsteinove knjige u tom njujorškom magazinu. Knjiga se nedavno našla i u tjednom izboru naslova koje preporučuje Publishers Weekly. Simic je napisao predgovor, a knjigu je preveo Michael Gable. Predstavljanja će se održati u New Yorku, Washingtonu i na Harvardu, a uz Simica, knjigu i autora američkoj će publici predstaviti slavni američki pisac Daniel Mendelsohn.

Američko izdanje Goldsteinove knjige

U knjizi '1941. - Godina koja se vraća' Goldstein prati sudbinu svoje obitelji 1941. i u prvim poslijeratnim godinama, u stalnom prožimanju s općim tokovima koji su odredili sudbine mnogih. Historiografsku komponentu knjige autor je temeljio na opsežnom istraživanju arhivske građe, uz konzultaciju brojne literature i razgovore sa sudionicima događaja. Tako je došao do raznih dosad nepoznatih ili slabije poznatih podataka i saznanja koja unose više svjetla u neka otvorena pitanja kojima se već dugo bavi hrvatska historiografija i hrvatska javnost. Prikaz obiteljskih i općih zbivanja protkan je krokijima mnogih sudionika koje autor prati sve do novijih vremena, izbjegavajući crno-bijele interpretacije.