VITOMIRA LONČAR

Glumačku udrugu opet vodi sedam zaposlenih muškaraca

29.10.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Na izbornoj skupštini Hrvatskog društva dramskih umjetnika, održanoj u kazalištu Kerempuh, delegati su za novog predsjednika odabrali Borisa Svrtana, jedinog kandidata. On je nakon deset godina zamijenio dotadašnjeg predsjednika Gorana Grgića. Osim te zamjene, u sastavu Upravnog odbora nije došlo do velikih promjena

Naime u Upravnom odboru ponovno će biti Slavko Juraga, Hrvoje Klobučar, Goran Koši, Joško Ševo, Draško Zidar i Goran Grgić. Na skupštini nisu raspravljene sve točke dnevnog reda, razmotren je financijski izvještaj za proteklu godinu, ali se o novom programu nije diskutiralo.

Dr. sc. Vitomira Lončar, osnivačica i producentica kazališta Mala scena, koja je sudjelovala na skupštini, smatra delegatski sistem koji je još uvijek na snazi u HDDU – 'zastarjelim, neučinkovitim i krajnje neprimjerenim organizaciji civilnog društva koja je pritom jedina strukovna umjetnička udruga u ovom području'.

'Kao što sam rekla i na skupštini, smatram da je neprihvatljivo da su u Upravnom odboru udruge ponovno isti članovi, odnosno sedam zaposlenih muškaraca.

Neki to nazivaju demokracijom. Moje poimanje demokracije je sasvim drugačije pa sam sukladno tome pisala i u svojim prijedlozima za promjenom Statuta još prije devet godina. Nisam imala podršku, što je legitimno. Većina ne želi promjene i smatra da je ovo što imamo dobro i nemam ništa protiv toga. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Pitanje je samo – je li to uistinu mišljenje cijelog ceha?

Imamo novog predsjednika, Borisa Svrtana, koji je bio i jedini kandidat. Želim vjerovati da će on, u skladu sa svojim programom, pokušati učiniti nešto, ali u današnje vrijeme stvari se mijenjaju ili ne isključivo timskim radom. Ovaj tim (Upravni odbor) je već pokazao i dokazao svoju neučinkovitost i ne vjerujem da može promijeniti svoje prakse.

Skupština još nije završena, prekinuta je, a o Strategiji do 2023. nije se stiglo raspravljati, što smatram bitnim.

Ukratko, sve dokle upravljačka struktura HDDU-a ne počne s korjenitim promjenama u svom radu, niti naš kazališni sustav neće se mijenjati', zaključila je Lončar.

Na kraju sastanka najavljeno je da će se skupština nastaviti.