glasniji od potresa

Glazbenici u Zagrebu pripremaju iznenađenje: Na tužnu godišnjicu građane će umjesto trešnje probuditi glazba

21.03.2021 u 16:30

Bionic
Reading

Na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa, u ponedjeljak 22. ožujka, iz Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) točno u 6,24 sati ujutro, koncertom pod naslovom 'Glazba glasnija od potresa' brojni glazbeni umjetnici poslat će poruku nade i optimizma

Koncert "Glazba glasnija od potresa" budi nas u zoru, godinu dana nakon prvog zagrebačkog potresa, 22. ožujka, točno u 6 sati i 24 minute ujutro, kako bi u isto vrijeme podsjetila na taj tragičan događaj u kojemu je strahovito oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada HGZ-a, stoji u najavi.

Zahvaljujući donatorima, najstarija je glazbena institucija i najljepša zagrebačka koncertna dvorana brzo sanirana i ponovno stavljena u pogon, a uskoro se priprema i kompletna restauracija zgrade. Kao zahvala svim plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu u pomoć, kako spašavanju HGZ-a, tako i svih domova srušenih, ne samo u prvom već i u drugom, za Sisačko-moslavačku županiju razornijem potresu, kao poruku nade i vjere u bolje sutra naši vodeći glazbenici daruju svoju umjetnost, poručili su iz HGZ-a.

Premda su glazbenici i sami posebno ugroženi u ova pandemijska vremena, svojom muzikalnošću nastoje nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima.

iste lokacije prije - poslije

[FOTOPRIČA] Ovako Zagreb izgleda danas, a ovako je izgledao 22. ožujka prošle godine nakon potresa

Pogledaj galeriju

U jedinstvenom ranojutarnjem glazbenom događaju sudjeluju: skladatelj i pijanist Matej Meštrović, gitaristički trojac Ivan Pešut, Miroslav Lesić i Bruno Kovačić, američko-hrvatski jazz par Lela i Joe Kaplowitz, gitarist i skladatelj Ante Gelo, Borna Šercar (flašofon) i Zvonimir Šestak (kontrabas), sopranistica Valentina Fijačko Kobić u pratnji Marija Čopora na klaviru, te Zagrebački solisti uz solistički nastup violončelistice Monike Leskovar.

Kroz program koncerta voditelji će biti Dražen Ilinčić i Jasna Haluza.

Koncert će uživo na svojem Prvom programu prenositi Hrvatska radiotelevizija.