SNJEŽANA PINTARIĆ

'Glasanje protiv mene bilo je farsa'

23.01.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, koju je nakon više mjeseci zagrebački gradonačelnik imenovao na to mjesto za iduće četiri godine, rekla je da u ovu godinu kreće optimistično s novim projektima, dok pojedine kritike kolega na njezin rad opravdava 'žarom kampanje za ravnateljsko mjesto'

Ponovljeni natječaj pratile su kritike da je cijeli izbor farsa i da se unaprijed zna kakav će biti ishod, a s obzirom na to da su u Upravno vijeće imenovane dvije članice zagrebačke Gradske skupštine koje su, za razliku od višeg kustosa Tihomira Milovca, poduprle njezinu kandidaturu.

'Pojedine izjave mojih kolega bile su u najmanju ruku nekorektne i nekolegijalne i mogu ih jedino opravdati žarom kampanje za ravnateljsko mjesto', rekla je Pintarić u razgovoru za Hinu.

'Farsa je bilo glasanje protiv mene predstavnika Stručnog vijeća, suprotno većini glasova kolega koje sam od početka dobivala kao i s obzirom na moje postignute rezultate u radu koji su doveli ovaj muzej u poziciju da po prvi puta u povijesti ima stalni postav, odgovarajuće uvjete za rad, izvrsne programe i jako dobru posjećenost', dodala je.

Pintarić je na čelnom mjestu MSU-a od 1998., a novi mandat počeo je 15. siječnja, o čemu je odlučio gradonačelnik Milan Bandić, koji ima ovlasti imenovanja ravnatelja muzeja, na prijedlog Upravnog vijeća koje mora pribaviti mišljenje Stručnog vijeća. Za ravnateljsko mjesto natjecale su se još kustosica Nada Beroš i ravnateljica Spomen-parka Jasenovac Nataša Jovičić.

'Jako mi je drago što sam dobila povjerenje da vodim ovu jedinstvenu instituciju. Vrijedne zbirke i reputacija MSU-a kao vodeće institucije za suvremenu umjetnost na srednjeuropskom području ujedno su i velika obveza i odgovornost', rekla je.

Najavila je da se u ovu godinu kreće optimistično zbog, ocijenila je, sjajnih programa koji su u tijeku ili u pripremi.

Izložba Vojina Bakića iznadprosječno je dobro posjećena, na natječaj za godišnju nagradu T-HT@msu javilo se 200 umjetnika i među pristiglim radovima ima fantastičnih ostvarenja pa vjerujem da će izložba ponovno biti jedan od najboljih predstavljanja hrvatske suvremene umjetnosti, a potom slijedi izložba naše istaknute performerice i osebujne umjetničke ličnosti Vlaste Delimar, napomenula je.

Iz dosadašnjeg rada Pintarić izdvaja sve velike i studiozno pripremljene izložbe MSU-a, od Srneca do Gilberta&Georga u 2010. do Vanište, Šuteja i Bakića, retrospektive koja je proglašena kulturnim događajem godine. Zadovoljna je i nizom manjih programa, poput filmskih projekcija i rođendaonica koje je, kaže, publika dobro prihvatila.

Pintarić smatra da je za kulturnu sliku grada izuzetno važno što je Muzej zaživio u Novom Zagrebu no ističe da je najsretnija što ga je razgledalo više od 600 tisuća posjetitelja.