VELIKA OBLJETNICA

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama slavi 50. obljetnicu

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2018 18:56
  • Objavljeno 11.05.2018 u 18:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Obilježavanje 50. obljetnice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama počelo je u petak (11. svibnja) okruglim stolom o naivnoj umjetnosti nekad i danas, a središnja svečanost je najavljena za subotu, 12. svibnja, kada će biti predstavljena publikacija "Putevima Hlebonske škole" i otvorena izložba remek-djela iz zbirke Gorana Generalića

Nazočne su u ime organizatora, Muzeje grada Koprivnice i Općine Hlebine, pozdravili ravnatelj Muzeja Robert Čimin i načelnica Općine Božica Trnski, te zamjenik župana Koprivničko-križevačkog Ratimir Ljubić.

U prvom dijelu okruglog stola govorilo se o naivnoj umjetnosti i njenoj institucionalizaciji.

Dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu (2003. – 2015.) Vladimir Crnković predložio je da se popuni fundus Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama koja velikim dijelom funkcionira kao muzejski fundus. "Treba oformiti čvrstu jezgru stalnog postava, ponajprije relevantnim djelima, koju će pratiti katalog na hrvatskom i još nekoliko stranih jezika. Također je nužno ispitati mogućnost da se nekoliko kapitalnih djela Hlebinske škole koja se nalaze u Podravci, pokušaju dobiti na dugogodišnju posudbu, da ih se otkupi ili primi kao donaciju," kazao je Crnković.

Bivši ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar kronološki je, rekao da je sama zgrada vrhunsko arhitektonsko poslijeratno ostvarenje hrvatske arhitekture. 'Ideja o gradnji Galerije prvi puta se spominje 1962. godine, a prijedlog je došao od Krste Hegedušića i Ivana Generalića, iako u to vrijeme njih dvojica nisu bili u najboljim odnosima,' podsjetio je Špoljar na vrijeme formiranja Galerije i zatim je dao kronološki prikaz njezina rada.

Drugi blok izlaganja bio je o naivnoj umjetnosti danas i razvoju njezinih potencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!