'Budućnost rada' / 'Die Zukunft der Arbeit'

Future Jam proizvodi video igru posvećenu radničkoj borbi

28.02.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Inkubatorom PISMO objavljuje poziv za prijave na prvi Future Jam, koji će se održati 18. – 19. ožujka u inkubatoru PISMO u Novskoj

Zainteresirani dizajneri igara, developeri i artisti mogu se prijaviti pomoću sljedeće poveznice: Google Form najkasnije do 16. ožujka 2023. u 23:59 (CET). Najboljim trima projektima po odabiru mentora dodjeljuju se nagrade od 500€. Nakon završetka jama, odabrana tri projekta imaju nekoliko mjeseci za moguću doradu igara prije planirane interaktivne izložbe sredinom 2023. godine u Zagrebu.

Tema prvog Future Jama je "Budućnost rada" / "Die Zukunft der Arbeit". Na globalnom tržištu rada koje prolazi kroz brze promjene, novi trendovi poput sve veće upotrebe umjetne inteligencije (npr. ChatGPT), automatizacije, algoritmizacije i oslanjanja na rad na daljinu posljednjih godina dovode do tektonskih promjena načina na koji se obavlja rad. Moglo bi se reći da se preispituju sama shvaćanja smislena rada i ljudske kreativnosti, dok su radnička prava i dalje predmetom prijepora koje poznajemo odavno. Smisao je Future Jama potaknuti kreativce u industriji računalnih igara da te teme učine opipljivima, i to uz input odabranih stručnjaka iz ovog polja s kojima će imati prilike razgovarati tijekom sesije.

Sudionici će raditi na jednom od triju mogućih projekata:

“Past of Work” – igra koja simulira uvjete radničke borbe u tvornici – platforma: PC

“Present of Work” – aplikacija za radničko organiziranje u suvremenim uvjetima – platforma: mobile

“Future of Work” – VR simulacija koja progovara o problematici preuzimanja AI na poslu – platforma: VR

Ovogodišnji je mentor Georg Hobmeier, suosnivač bečkog studija Causa Creations, koji je među publikom u svijetu indie igara poznat po fokusu na društvena pitanja u narativnom dizajnu igara i bogatom iskustvu u stvaranju uzbudljiva gameplaya. On će sudionicima pružiti savjete o načinu na koji mogu strukturirati dizajn igre uz pridržavanje tematskog okvira Future Jama. Georgu će pomagati Aleksandar Gavrilović (Gamechuck, CGDA) i Dominik Cvetkovski (Hu-Iz-Vi).

Kao dio inicijative IMAGINE Arts & Ideas Saveznog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, usmjerene na umjetničke i kulturne projekte koji se bave gorućim pitanjima 21. stoljeća, Future Jam je osmišljen kao prvi u nizu participativnih zajedničkih sesija razvoja igara za hrvatske kreativce pod mentorskom palicom austrijskog mentora ili mentorice. Cilj je sesija na umjetnički način adresirati neke od velikih izazova našeg vremena, od klimatske krize preko našeg odnosa s tehnologijom do društvene jednakosti i drugih tema.