KONTRA OLUJA

Frljić se žalio Hrvatskom novinarskom društvu

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 31.07.2015 09:31
  • Objavljeno 30.07.2015 u 22:31
HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20 sati, dok će trajati središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković, ispričat će svoja sjećanja na te ratne dane

Kroz sjećanja i životne priče pet protjeranih žena različite nacionalnosti, pokušat će se ukazati na to da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušava predstaviti službena/e politika/e. Njihova 'kontrasjećanja' koja nisu usmjerena 'protiv' već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest. Upravo stoga, ovaj razgovor kao svojevrsna usmena povijest svjedokinja jednog vremena, pomoći će da njihova iskustva ne ostanu tek osobna sjećanja.

Ovim događanjem HNK Ivana pl. Zajca pokušava otvoriti javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom 'mirnodopskim' nasiljem kroz dominantne / muške priče o ratu te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja.

'Riječ je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Cijeli skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega se trebao dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru. Iako je dobila navedene informacije, a novinar Davor Krile napisao tekst koji ih je točno interpretirao, Slobodna Dalmacija se odlučila navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč. Tekst je naslovljen 'U Rijeci spremaju 'KONTRA OLUJU'', iako takav naslov nema nikakve veze niti sa sadržajem teksta, niti sa sadržajem planiranog skupa. Većina portala prenijela je samo naslov, te svoje daljnje interpretacije gradila na njemu. Ovim putem bih Vas, kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, molio da se o navedenom potezu Slobodne Dalmacije - koji predstavlja eklatantan primjer kršenja novinarske etike, proizvođenja masovne histerije i huškanja - javno očitujete. Vjerujem da, kao i većina hrvatske javnosti, ne biste htjeli da ovaj skup završi nasiljem od strane onih koji još uvijek ne mogu prihvatiti da postoje i neka drugačija iskustva i mišljenja, pri čemu im zdušno asistira dio hrvatske medijske scene. Sudionice skupa su, još jednom ponavljam, isključivo žene', osvrnuo se intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić na medijske naslove o 'Kontra Oluji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!