odbio je nagradu

Fotograf prevario žiri: Do fotografije godine došao uz pomoć - umjetne inteligencije

18.04.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Njemački umjetnik Boris Eldagsen prijavio se na natječaj Sony World Photography Awards fotografijom za koju je iskoristio umjetnu inteligenciju kako bi pokrenuo raspravu o opasnostima korištenja iste

Fotograf Boris Eldagsen odbio je prestižnu nagradu koju je osvojio koristeći se umjetnom inteligencije, prenosi Guardian.

Njemački je umjetnik na svojoj web stranici otkrio da neće primiti nagradu koju je osvojio na Sonyjevom natječaju za fotografiju. Pobjednička fotografija prikazuje dvije žene iz različitih generacija u crnobijeloj tehnici.

Eldagsen je studirao fotografiju u Mainzu, konceptualnu umjetnost u Pragu i likovnu umjetnost u Hyderabadu. Izjavio da se prijavio pomalo mangupski kako bi saznao jesu li natječaji spremni na slike stvorene umjetnom inteligencijom.

"Nisu", dodao je.

"Mi, svijet fotografije, trebamo otvorenu raspravu, raspravu o tome što je fotografija a što ne. Je li polje fotografije dovoljno široko da prihvati i slike stvorene umjetnom inteligencijom ili bi to bila greška? Nadam se da će moj postupak ubrzati raspravu", rekao je Eldagsen.

Rekao je i da je ovo povijesni trenutak jer se radi o prvom slučaju pobjede slike stvorene umjetnom inteligencijom na prestižnom natječaju za fotografiju.

Glasnovornik organizatora natječaja izjavio je da je Eldagsen potvrdio "pomoć" umjetne inteligencije prije no što je proglašen pobjednikom.

Članak u cijelosti pročitajte u Guardianu.